Υπηρεσία Ασύλου: Αλλαγές στη διοίκηση

Υπηρεσία Ασύλου: Αλλαγές στη διοίκηση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες ο Μάριος Καλέας, μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νήσων Αιγαίου. Ο προηγούμενος διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας, αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη αναφορικά με τη διαπραγμάτευση του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Καραβίας, διδάκτωρ Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλαβε τη θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου (τότε δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί η θέση του διοικητή) το 2018. Ηταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ήταν και ο μόνος από τα στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης ο οποίος παρέμεινε στη θέση του και μετά την αλλαγή κυβέρνησης. 

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο κ. Μηταράκης υπερασπίστηκε δημοσίως με ανάρτησή του στο Facebook τον κ. Καραβία, όταν κατηγορήθηκε ότι δεν τηρεί το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. «Είναι αξιοπρόσεκτη η επιπολαιότητα με την οποία κάποιοι αναλύουν την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και αντιπροτείνουν τη χάραξη της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής», έγραψε μεταξύ άλλων. 

Ο κ. Καραβίας εργάζεται από το 2013 ως τακτικό προσωπικό στην Υπηρεσία Ασύλου, ωστόσο η σύμβασή του για τη θέση του διοικητή, η οποία ξεκίνησε το 2018, λήγει κανονικά στο τέλος του μηνός. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε η δυνατότητα να ανανεωθεί η θητεία του για μία ακόμα τριετία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να τον ορίσει σύμβουλο για το Νέο Σύμφωνο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση που ο υπουργός Μετανάστευσης είχε την προηγούμενη Τετάρτη με εκπροσώπους των κομμάτων για το Νέο Σύμφωνο, από την πλευρά του υπουργείου εμφανίστηκε και ο κ. Καραβίας, ο οποίος φανερά είχε αναλάβει ρόλο υπευθύνου για το Νέο Σύμφωνο, έστω ατύπως. 

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συνδέουν άμεσα τις προβλέψεις του Νέου Συμφώνου με τη λειτουργία, την αποδοτικότητα αλλά και τις συνολικές «επιδόσεις» της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου. «Από τη μια πλευρά», τονίζουν, «είναι σημαντικό η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου να εξετάζει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις αποφάσεις, ώστε οι άνθρωποι να μην εγκλωβίζονται στα νησιά ή στα ΚΥΤ. Από την άλλη, όμως, στο πλαίσιο του Νέου Συμφώνου, η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου δεν θα πρέπει να επωμιστεί εκ νέου τη διεκπεραίωση των αιτημάτων της πλειονότητας των ατόμων που καταθέτουν αίτημα για άσυλο στην Ε.Ε., όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή». Σύμφωνα με τα στοιχεία που το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε στη δημοσιότητα, τον Μάρτιο του 2021 μόνο το 23% των αιτημάτων ασύλου που εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό έλαβε θετική γνωμοδότηση.

Συγκεκριμένα, από τις 7.766 αιτήσεις ασύλου που εξετάστηκαν, μόνο σε 1.808 άτομα αναγνωρίστηκε το καθεστώς πρόσφυγα ή το καθεστώς επικουρικής προστασίας (περίπου το ίδιο, με ελάχιστες διαφορές).  Παράλληλα, ενώ τον Μάρτιο του 2020 εκκρεμούσαν 131.822 αιτήματα ασύλου σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό (πρόκειται για εντελώς διαφορετικές διαδικασίες, ωστόσο το υπουργείο δίνει ενιαία στοιχεία), τον Μάρτιο του 2021 οι εκκρεμούσες αιτήσεις ήταν 68.262.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή