ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολεία: «Φρένο» στη διασπορά από τα self tests

Σχολεία: «Φρένο» στη διασπορά από τα self tests

Θετικός είναι ο απολογισμός που κάνει το υπουργείο Παιδείας για την πρώτη εβδομάδα επιστροφής των λυκείων στη διά ζώσης λειτουργία, με αυστηρή προϋπόθεση την πραγματοποίηση self-test δύο φορές την εβδομάδα (τη Δευτέρα και την Πέμπτη). Οπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, το κέρδος είναι πως αποτράπηκαν οι θετικοί στον κορωνοϊό μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι να τον διασπείρουν, ενώ αισιοδοξία δημιουργεί ο μικρός αριθμός των θετικών self tests.

Ειδικότερα, θετικά ήταν τα self tests 613 μαθητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων, ενώ έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις ενόψει της επιστροφής στα σχολεία τη Δευτέρα το πρωί. Οι 613 όφειλαν να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα του self test με δωρεάν επαναληπτικό rapid test. Στις δομές υγείας απευθύνθηκαν για rapid test 4.201 άτομα της εκπαιδευτικής κοινότητας (ο αριθμός είναι διαφορετικός από το 613, αλλά αυτό αποδίδεται στο ότι πολλοί ανησύχησαν για κάποιον άλλο λόγο). Τελικά, θετικά ήταν 575 rapid tests.

Ο αριθμός των θετικών self tests ενόψει της Πέμπτης δεν έγινε γνωστός από τον ΕΟΔΥ. Ωστόσο, μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, καταγράφηκαν 57 λύκεια με κρούσματα κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί στα 55 λύκεια η μερική αναστολή λειτουργίας ενός ή περισσότερων τμημάτων και για δύο λύκεια η πλήρης αναστολή τής διά ζώσης λειτουργίας. Οι αριθμοί είναι ποσοστιαία πολύ μικροί (1,06% για τις σχολικές μονάδες) σε σχέση με το σύνολο. Βεβαίως, υπήρξαν εκπαιδευτικοί που δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν self test, όπως και γονείς που κατέθεσαν στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης εξώδικο ότι τα παιδιά τους δεν θα το κάνουν.

Τέλος, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Παιδείας, έως τη Δευτέρα μπορούν να κατατεθούν από τους γονείς οι δηλώσεις για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό υποκείμενο νόσημα.