«Εδώ κάνουμε AstraZeneca». «Eμβολιάστε με ό,τι να ’ναι!»

«Εδώ κάνουμε AstraZeneca». «Eμβολιάστε με ό,τι να ’ναι!»

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Mega εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι. Αν και το πάρκινγκ δεν φαίνεται να έχει θέσεις ελεύθερες, στις δύο ώρες που παραμένουμε εκεί μετράμε 35 άτομα που έρχονται να εμβολιασθούν. Το κέντρο δουλεύει 8 το πρωί με 8 το βράδυ και το Σάββατο, οπότε και έχει περισσότερη κίνηση. 

Εχει τέσσερις γραμμές εμβολιασμού με 24 σημεία η κάθε σειρά –συνολικά 96 σημεία– που θεωρητικά μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα, αλλά η προσέλευση του κόσμου απέχει πολύ –ακόμα– από αυτή τη δυναμικότητα. Στην πόρτα ο υπάλληλος της ασφάλειας ενημερώνει όποιον έρχεται: «Εδώ κάνουμε AstraZeneca». Oι αντιδράσεις είναι πολλαπλές, κάποιοι το σκέφτονται, οι περισσότεροι από εκείνους που έρχονται συνεχίζουν ακάθεκτοι, ενώ ένας πολίτης φωνάζει: «Εμβολιάστε με, με ό,τι να ’ναι!». 

Το κέντρο άνοιξε την 1η Απριλίου. Εξυπηρετείται από μία σειρά ενστόλων και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας που μαζί με τους φύλακες φαίνονται περισσότεροι από τους πολίτες που μπαίνουν κάθε φορά στο κέντρο. Δεν είναι διαφορετική εικόνα από εκείνη που είχα αντικρίσει στη Γερμανία στην αρχή αυτής της τεράστιας εμβολιαστικής καμπάνιας, χωρίς αρκετά εμβόλια. Αλλά αυτή την εβδομάδα στο Περιστέρι φαίνεται ότι δεν προσήλθαν και κάποιοι από εκείνους που είχαν κλείσει ραντεβού.

Ο 72χρονος Μιχάλης Λ. λέει ότι αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Εχω ακυρώσει ήδη ένα ραντεβού μία φορά αλλά και έτσι να μείνεις δεν κάνεις τίποτα, θα σε πιάσει ο κορωνοϊός». 

Ο Αλέξης Ανάγνου, 60 ετών, αναζήτησε άλλο ραντεβού με άλλο εμβόλιο αλλά «δεν έβρισκα, έπρεπε να περιμένω ώς το τέλος Μαΐου και απλά δεν ήθελα». 
«Και εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας να κάνεις, κινδυνεύεις, δεν ξέρεις αν θα ξυπνήσεις· και το ντεπόν έχει παρενέργειες. Πρέπει να ζυγίσεις το ρίσκο και το όφελος», λέει ο 66χρονος Στέργιος Μαργαρίτης. Πήρε ραντεβού μόλις άνοιξε η πλατφόρμα. Η 62χρονη Ταμπανούρη Αθηνά, που περιμένει τον σύζυγό της έξω από το εμβολιαστικό κέντρο, καθώς εμβολιάστηκαν μαζί, ήθελε να διαμαρτυρηθεί μιλώντας στην «Κ»: «Επαιρνα τηλέφωνο και δεν μου απαντούσαν, το είχαν κατεβάσει. Και όταν μου απάντησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε έναν άλλο αριθμό μου είπαν ότι έκαναν Pfizer (σ.σ. ουδείς άλλος από τους δεκάδες εμβολιασμένους δεν μας κατήγγειλε κάτι παρόμοιο, ούτε αυτό επιβεβαιώθηκε από τους εργαζομένους στο κέντρο). Εδώ στην πόρτα μου είπαν για το ΑΖ…».
 
– Γιατί δεν φύγατε;

– Τα ραντεβού για τα άλλα εμβόλια αργούν πάρα πολύ. Ηθελα να εμβολιαστώ, βιάζομαι να τελειώσει όλο αυτό, αλλά από την άλλη, φοβόμουν και φοβάμαι.

Πίσω από την κ. Ταμπανούρη βγαίνει από το εμβολιαστικό κέντρο έχοντας μόλις εμβολιασθεί με AstraZeneca ο Ηλίας Λυμπερόπουλος, 66 ετών, και η γυναίκα του Αννα 60 ετών. «Φοβόμουν λίγο μετά τη διαρκή μετάδοση πληροφοριών για τα περιστατικά θρομβώσεων», εξομολογείται ο κ. Λυμπερόπουλος, «αλλά από την άλλη πλευρά δεν ήθελα να περιμένω τόσο πολύ για να ξαναδώ τα εγγόνια μου. Θέλω να τα ξαναδώ πριν από το Πάσχα. Εχει ένα ρίσκο αλλά το όφελος είναι μεγαλύτερο. Το επόμενο ραντεβού ήταν ελεύθερο για τις 21 Μαΐου». 

Το ρίσκο

Η Αννα Λυμπεροπούλου είναι πιο ψύχραιμη από τον σύζυγό της: «Υπάρχει κάτι που να μην έχει ρίσκο; Ηρθαμε από το κέντρο της Αθήνας, από τον Σταθμό Λαρίσης όπου κατοικούμε, για να εμβολιαστούμε εδώ». Επειτα η κ. Λυμπεροπούλου μου θυμίζει ότι γνωριζόμαστε από την πυρκαγιά στο Μάτι: «Το να μένεις στο Μάτι δεν είχε ρίσκο. Οπως φάνηκε είχε, αλλά έχουμε επισκευάσει το σπίτι μας και θα μείνουμε και πάλι εκεί γιατί μας αρέσει. Κάπως έτσι είναι και με το εμβόλιο».

Στην πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου βρίσκονται ήδη δύο «απογευματινοί» (επρόκειτο να εμβολιασθούν πολύ αργότερα από τις δώδεκα, στις 2 μ.μ. και στις 7 μ.μ. αντίστοιχα, αλλά έχουν έρθει νωρίτερα επειδή τους βόλευε). Ο υπάλληλος ασφαλείας δεν έχει αντίρρηση να τους αφήσει να περάσουν χωρίς να περιμένουν την ώρα του ραντεβού τους, «δεν έχει κίνηση, μπορείτε να περάσετε», τους λέει.

Ανάμεσά τους συναντάμε τον εκπαιδευτικό Θεοφάνη Βότη που έχει έρθει από το Ιλιον. Θα το έκανε ως εκπαιδευτικός, «και εκεί ΑstraΖeneca θα έκανα», λέει στην «Κ», αλλά προτίμησε να έλθει μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Πήρα το ραντεβού σχεδόν αμέσως, ήθελα να εμβολιασθώ και επειδή ξανανοίγουν τα σχολεία». Μαζί του είναι και η σύντροφός του, επίσης εκπαιδευτικός. Οχι δεν έχει ενδοιασμούς σε σχέση με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ανυπομονεί να έρθει η δική της σειρά και ρωτάει και ξαναρωτάει τις ημερομηνίες στις οποίες θα ανοίξουν τα ραντεβού για νέες ομάδες του πληθυσμού. 

Εκείνη την ώρα εμφανίζεται ο 69χρονος Αγγελος Σαββάλας: «Ηρθα να εμβολιασθώ επειδή είμαι μαθηματικός και μπορώ να διαβάσω τους αριθμούς των πιθανοτήτων να νοσήσω και να παρουσιάσω κάποια σοβαρή παρενέργεια από τον εμβολιασμό. Θα το κάνω». Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εδώ από τα δυτικά προάστια. Αλλοι έρχονται από το Κολωνάκι, άλλοι από την Ανατολική Αθήνα, άλλοι από το Μαρούσι και την Ανατολική Αττική. Είναι άνθρωποι που βιάζονται να αποκτήσουν την ελευθερία τους «μια ώρα αρχύτερα».        

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή