ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής

Από απόψε και για τις επόμενες δέκα ημέρες, από τις 21:00 έως τις 23:00, θα προβάλλεται ανά ημίωρο, στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής, ένα δεκάλεπτο βίντεο με μορφές και σκηνές της Ελληνικής Επανάστασης από τον τοιχογραφικό διάκοσμο της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-1

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-2

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-3

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-4

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-5

Λεπτομέρειες για την έκθεση

Η διάρκεια της έκθεσης θα επεκταθεί πέραν του επετειακού έτους προκειμένου να καταστεί δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και κυρίως οι μαθητές και οι σπουδαστές του τόπου μας.

Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, με όλα τα εκθέματα διαθέσιμα, με τρισδιάστατη εικονική περιήγηση (3D tour), καθώς και ψηφιακές εφαρμογές-παιχνίδια, αξιοποιήσιμα από την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-6

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-7

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-8

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-9

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-10

Βίντεο-αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων στην πρόσοψη της Βουλής-11

Η Βουλή είναι ένα από τα πολύτιμα “τρόπαια” του ’21

Η Βουλή, το αντιπροσωπευτικό μας σύστημα, «είναι ένα από τα πολύτιμα τρόπαια του 1821», τόνισε ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου Κων. Τασούλας χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε σήμερα Δευτέρα, 19/04/2021, Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, σε μια λαμπρή εκδήλωση, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, πρέσβεων, της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021″ και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «η Βουλή δεν είναι μόνο ιστορικός θεματοφύλακας της μνήμης του Αγώνα. Η Βουλή, το Κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό δηλαδή σύστημα που εδώ μέσα στο βουλευτήριο εκδηλώνεται, είναι ένα από τα πολύτιμα τρόπαια εκείνου του Αγώνα. Η μορφή της πολιτείας ήθελαν οι Αγωνιστές του ’21 να είναι ‘‘παραστατική”, δηλαδή κοινοβουλευτική».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, “παραστάτες” ελέγοντο οι πρώτοι βουλευτές.

«Και εδώ είναι η μαγεία και η γοητεία της ελληνικής γλώσσης. «Παραστάτης» είναι αυτός που στέκει «παρά», δίπλα σου, παλεύει μαζί σου, κοντά σου. Δεν τους είπαν ούτε «προστάτες», καθώς «προστάτης» είναι αυτός που είναι μπροστά σου, ούτε «επιστάτες» που είναι αυτός που είναι πίσω σου και μάχεται, αλλά “Παραστάτες”».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ξεναγήθηκαν, τηρουμένων όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας, στην Έκθεση που αναπτύσσεται στους δύο πιο μνημειακούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής, στο Περιστύλιο της Ολομέλειας και στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών.

Επίσης, ξεναγήθηκαν στα εκθέματα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.