Τρεις ειδικοί στην «Κ»: «Άνοιγμα με ασφάλεια, χωρίς πισωγυρίσματα»

Τρεις ειδικοί στην «Κ»: «Άνοιγμα με ασφάλεια, χωρίς πισωγυρίσματα»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπομονή ώστε το άνοιγμα των δραστηριοτήτων να γίνει με ασφάλεια και να μην έχουμε πισωγυρίσματα, συστήνει μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Οπως επισημαίνει, «είμαστε στην κορύφωση του πανδημικού κύματος και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε ένα πλατό. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι στο 1 και ο μέσος όρος του ποσοστού θετικότητας ήταν την προηγούμενη εβδομάδα 5,5%. Θα περιμένουμε στην επιτροπή να δούμε αυτή την εβδομάδα εάν βελτιωθούν αυτοί οι δείκτες μεταδοτικότητας του ιού και θετικότητας των τεστ για να λάβουμε αποφάσεις».

Σημειώνεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.607 νέα κρούσματα και 78 θανάτους ασθενών με COVID-19, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ έχουν φτάσει τους 847. Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων που, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με χρονική απόσταση μεταξύ του κάθε ανοίγματος, ο κ. Γώγος εκτιμά ότι η επανεκκίνηση της εστίασης και του τουρισμού δεν έχει μεγάλη επικινδυνότητα, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστά και οργανωμένα. Και σημειώνει ότι «η αύξηση των εμβολιασμών και η διενέργεια των τεστ θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Lockdown: Τα μεγάλα διλήμματα του ανοίγματος

«Με βάση αυτά που βλέπουμε με τις συγκεντρώσεις στις πλατείες, αλλά και τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούσε να ανοίξει η εστίαση αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με τους μαγαζάτορες να έχουν την ευθύνη επιτήρησης των μέτρων. Εκτιμώ ότι είναι καλύτερα όταν 500 νέοι θα μοιράζονται σε δέκα καταστήματα εστίασης γύρω από την πλατεία, με τους μαγαζάτορες να ελέγχουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, από το να είναι 500 νέοι συγκεντρωμένοι πάνω στην πλατεία χωρίς κανόνες και να καλείται η αστυνομία να παρέμβει», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Στις 10 το βράδυ η Ανάσταση 

Από επιφυλακτικοί έως εντελώς αντίθετοι είναι οι επιστήμονες για τις διακοπές του Πάσχα. «Πάσχα στο χωριό, όχι, τώρα χρειάζεται προσοχή», τονίζει στην «Κ» ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης. «Μακάρι να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα διαφορετικά και να είχαμε απαλλαγεί από το τρίτο κύμα. Δεν έγινε, και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και να μην εθελοτυφλούμε. Να μη δώσουμε καινούργια ανθρωποθυσία στον ιό. Μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα θα οδηγήσει σε διασπορά του ιού σε ολόκληρη την επικράτεια, μεγάλη πίεση στις ισχνές νοσοκομειακές δομές στην περιφέρεια και θα βάλει τον ιό σε κάθε εκκλησία κάθε πόλης και κάθε χωριού. Οτιδήποτε τεστ δεν μπορεί να διορθώσει την κατάσταση, απλά θα διαπιστώσει την πιθανή συμφορά. Θα ακυρώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό ως ασφαλούς προορισμού, ενόψει έναρξης της τουριστικής περιόδου.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αστικά λύματα: Σε επίπεδα – ρεκόρ το ιικό φορτίο στην Αττική

Αξίζει το ρίσκο του να καταστρέψουμε το καλοκαίρι, τον τουρισμό και την οικονομία για λίγες μέρες διακοπών στο χωριό το Πάσχα;». «Χρειάζεται πολλή προσοχή», επισημαίνει ο κ. Δερμιτζάκης, σημειώνοντας ότι εάν τελικά επιτραπεί θα πρέπει να υπάρξει «βομβαρδισμός» συστάσεων για όσο γίνεται πιο ασφαλές Πάσχα, να μην επιτραπούν περισσότερα άτομα σε εκκλησίες και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί όσο γίνεται πιο νωρίς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή