Γ. Ατσαλάκης, Β. Τσούμπρης: Οι επόμενοι 3 μήνες της πανδημίας βάσει της εμπειρίας του Ισραήλ

Γ. Ατσαλάκης, Β. Τσούμπρης: Οι επόμενοι 3 μήνες της πανδημίας βάσει της εμπειρίας του Ισραήλ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δεδομένα της εξέλιξης των εμβολιασμών και της επίδρασής τους στην πανδημία στο Ισραήλ εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο πολλών ερευνητών, καθώς είναι τα μόνα πραγματικά δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα για αναλύσεις και συγκρίσεις. Οι μέχρι πρότινος προβλέψεις για πρώτη φορά μπορούν να συγκριθούν με πραγματικά δεδομένα πλήρους ελέγχου της πανδημίας από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατάφερε την άρση του απαγορευτικού στις 15/2, δηλαδή 30 ημέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και 20 ημέρες από την κορύφωση των θανάτων, σχεδόν ολικό άνοιγμα της αγοράς στις 15/3, δηλαδή 60 ημέρες από την κορύφωση των κρουσμάτων και 50 ημέρες από την κορύφωση των θανάτων. Χθες, 3 μήνες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων, ήρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας (εκτός από τους δημόσιους χώρους) και άνοιξαν όλα τα σχολεία.

Γ. Ατσαλάκης, Β. Τσούμπρης: Οι επόμενοι 3 μήνες της πανδημίας βάσει της εμπειρίας του Ισραήλ-1

Σήμερα το Ισραήλ έχει επιτύχει, 3 μήνες από την κορύφωση των κρουσμάτων και 80 ημέρες μετά την κορύφωση των ημερήσιων θανάτων, να έχει ανοσία είτε από τον εμβολιασμό είτε έχοντας νοσήσει το 85% των άνω των 16 ετών του πληθυσμού. Επιπλέον, έχουν μειωθεί από την κορύφωσή τους:

  • α) Τα κρούσματα κατά -98%.
  • β) Οι θάνατοι κατά -87%.
  • γ) Οι διασωληνωμένοι κατά -78%.
  • δ) Οι νέες εισαγωγές κατά -93%.

Στη χώρα μας, στο σχήμα 2 φαίνεται η κορύφωση του 7ήμερου κινητού μέσου των κρουσμάτων του τελευταίου κύματος, η οποία επιβεβαιώθηκε στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Αναμένεται η κορύφωση των θανάτων στα τωρινά επίπεδα και η συνέχιση της μείωσης των κρουσμάτων με βάση τη μείωση στο σχήμα 1 της πανδημίας του Ισραήλ. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όταν θα φθάσουμε στα αντίστοιχα σημεία Α και Β, κατά το Πάσχα, κατά τη σταδιακή άρση του απαγορευτικού και κατά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Στις 24/3/2021 δημοσιεύσαμε μια άλλη ανάλυσή μας, όπου είχαμε προβλέψει την κορύφωση των κρουσμάτων το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου και τον έλεγχο της πανδημίας τον Ιούλιο.

Η κορύφωση των κρουσμάτων και των θανάτων ήδη επιβεβαιώθηκε. Μένει να τηρηθούν τα μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ελέγχου του κορωνοϊού τον Ιούλιο, δηλαδή 3 μήνες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων, όπως ακριβώς έγινε και στο Ισραήλ. Εάν προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού χωρίς προβλήματα και σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν, θα είναι δυνατό να έχουμε πλήρη έλεγχο της πανδημίας τον Ιούλιο.

Οι παραπάνω προβλέψεις δίνουν ένα όραμα –ένα μονοπάτι– για το οποίο αξίζει να παλέψουμε. Χρειάζεται όμως σημαντική ατομική προσπάθεια από όλους μας για να επιτευχθεί αυτή η ευνοϊκή εξέλιξη. Είναι πάρα πολύ σημαντική η ατομική μας συμβολή για την τήρηση των αποστάσεων, την ορθή χρήση της μάσκας και την αποφυγή συνωστισμών τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο.

Μπορούμε να οραματιστούμε την εξέλιξη των κρουσμάτων του Ισραήλ και να κάνουμε μια ακόμα σημαντική προσπάθεια για να προφυλάξουμε την υγεία μας, να ξεκινήσει ο τουρισμός και να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
​​​​​​
* Ο κ. Γ. Ατσαλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Β. Τσούμπρης ερευνητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή