Κορωνοϊός: 3.789 νέα κρούσματα, 87 θάνατοι

Κορωνοϊός: 3.789 νέα κρούσματα, 87 θάνατοι

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 3.789 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου, ανακοινώθηκαν 87 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 847 ασθενείς με Covid-19. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Άνοδος 171% στο ιικό φορτίο της Αττικής

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 78.428 τεστ (23.623 PCR και 54.805 rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 4,83%. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 54.649 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 320.629 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51,3% άνδρες, ενώ στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 9.627 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ανάσταση στις 9 το βράδυ αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 19 Απριλίου ανακοινώθηκαν 1.607 νέα περιστατικά COVID-19 και 78 θάνατοι ασθενών λόγω της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 847. Την προηγούμενη Τρίτη 13 Απριλίου είχαν ανακοινωθεί 4.033 νέα περιστατικά COVID-19 και 93 θάνατοι ασθενών λόγω της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 802.

Πίεση στις ΜΕΘ

Ως προς τους 847 διασωληνωμένους, ο αριθμός τους είναι ίδιος με χθες Δευτέρα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας. Το 61,4% είναι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.963 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -13.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 502 ασθενείς.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid ανερχόταν πανελλαδικά σε 88,48%, ενώ η κάλυψη απλών κλινών Covid έφτανε το 58,40%.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τρεις ειδικοί στην «Κ»: «Άνοιγμα με ασφάλεια, χωρίς πισωγυρίσματα»

Γεωγραφική κατανομή

Από το σύνολο των 3.789 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 8 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.799 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 512.

Η κατανομή των 3.781 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.

Κορωνοϊός: 3.789 νέα κρούσματα, 87 θάνατοι-1
Πηγή: ΕΟΔΥ

Lockdown: Τα μεγάλα διλήμματα του ανοίγματος

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε νέα διλήμματα, καθώς από τη μία προχωρούν οι εμβολιασμοί, δημιουργώντας μια αισιοδοξία, αλλά από την άλλη υπάρχουν δύσκολες εξισώσεις που προκύπτουν κυρίως από την κόπωση των πολιτών και ειδικά της νεολαίας.

Ως προς το μέτωπο της εξόδου για το Πάσχα, η αρχική σκέψη που ήταν πράγματι να επιτραπεί με τη χρήση των self tests φαίνεται πως προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα. Δύο είναι τα δεδομένα που, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, «ακυρώνουν» τις αρχικές σκέψεις. Πρώτον, η πανδημία υποχωρεί μεν αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν, καθώς και χθες είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους. Δεύτερον και κυριότερο είναι πως στο Μαξίμου παρά τη δεδομένη κατανόηση ότι οι πολίτες χρειάζονται μέτρα αποσυμπίεσης, εκτιμάται πως η έξοδος του Πάσχα, εάν επιτραπεί, θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τόσο μεγάλη, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διασπορά στην περιφέρεια και μπορεί να πάει πίσω το μεγάλο στοίχημα του γενικού ανοίγματος της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση δραστηριοτήτων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κυκλώσει στο ημερολόγιο την 8η Μαΐου. Πρόκειται για το πρώτο Σάββατο αμέσως μετά το Πάσχα, που θεωρείται πολύ πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα τόσο της εστίασης, όσο και της μετακίνησης από νομό σε νομό, αφού θα έχει πλέον ξεπεραστεί ο κίνδυνος μιας μαζικής εξόδου άνω των 2 εκατομμυρίων πολιτών το Πάσχα.

Έσπασε το φράγμα των 2,5 εκατ. εμβολιασμών

Τη Δευτέρα, οι εμβολιασμοί στη χώρα ξεπέρασαν τους 2,5 εκατ. Εξ αυτών, 1,77 εκατ. αφορούν την πρώτη δόση και 770.000 τη δεύτερη δόση.

⇒ Διαβάστε επίσης: Covid-19: Εμβόλια και θρομβώσεις – Η συχνότητα και οι παράγοντες κινδύνου

Μ. Παγώνη: Σχεδόν το 50% των νοσηλευομένων είναι νέοι και ανεμβολίαστοι

Ολοένα και μικρότερες ηλικίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με Covid-19, τόνισε στο μεταξύ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως σχεδόν το 50% των νοσηλευομένων είναι νέοι και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη ανέφερε πως στα κρούσματα υπάρχει μια σταθερότητα, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ είναι ακόμη μεγάλος.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Και οι υγιείς νοσούν σοβαρά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή