Εκκλησία: Πιο νωρίς όλες οι Ακολουθίες της Μεγ. Εβδομάδας

Εκκλησία: Πιο νωρίς όλες οι Ακολουθίες της Μεγ. Εβδομάδας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα ακουστεί φέτος το Χριστός Ανέστη στις εκκλησίες της χώρας. Και αυτό διότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εισηγείται οι θείες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας να αρχίσουν νωρίτερα από το κανονικό ώστε οι πιστοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Η εισήγηση της ΔΙΣ αναμένεται να γίνει και επισήμως δεκτή από την κυβέρνηση, καθώς προέκυψε από τις συζητήσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης, ενώ η συμφωνία έχει ανακοινωθεί και από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο – «βρέθηκε η χρυσή τομή», όπως είπε. 

Συγκεκριμένα, για το ζήτημα του ωραρίου των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αποφάσισε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα εξής:

• Τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 6 μ.μ. (Επιτάφιος).

• Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπόψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν τη συμμετοχή στη χαρά της Αναστάσεως, αποφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Δηλαδή, η ακολουθία της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ και όχι στις 12.00 όπως τελείται κανονικά, και εν συνεχεία η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, περί τις 10 μ.μ.

• Η τελετή της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των ιερών ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του ιερού ναού.

Με εγκύκλιό της προς τις μητροπόλεις, την οποία θα στείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το τυπικό που θα ακολουθηθεί. Πάντως, θεωρείται βέβαιη η… γκρίνια από μητροπολίτες για την αλλαγή της ώρας. Ωστόσο, η ΔΙΣ, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της, «εξέφρασε τη χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι ιεροί ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις ιερές ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την ελληνική Πολιτεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή