Τι ακύρωσε την έξοδο του Πάσχα – Ανακοινώνεται ο οδικός χάρτης για το σταδιακό άνοιγμα

Τι ακύρωσε την έξοδο του Πάσχα – Ανακοινώνεται ο οδικός χάρτης για το σταδιακό άνοιγμα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, έπειτα από μια περίοδο σταθεροποίησης με πτωτικές τάσεις, δείχνει να εξανεμίζει τις όποιες, λίγες, προσδοκίες είχαν απομείνει για ενδεχόμενη απόφαση απελευθέρωσης των μετακινήσεων για το Πάσχα. Την περασμένη εβδομάδα το ήδη υψηλό ιικό φορτίο του λεκανοπεδίου παρουσίασε, σύμφωνα με τις μετρήσεις, αύξηση 171%, η οποία αναμένεται να «μεταφραστεί» και σε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Στην εικόνα αυτή εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα κορωνοπάρτι σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης

⇒Γ. Παυλάκης: «Καμπανάκι» για τέταρτο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι

Την ίδια στιγμή, οι προσφυγές μεταξύ εταιρειών μπλοκάρουν την ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού για τα self-tests και καθυστερούν τις παραδόσεις και τη διαθεσιμότητα. Επίσης, το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωράει μεν, αλλά σημειώνονται ακυρώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η κυβέρνηση, πάντως, επεξεργάζεται έναν οδικό χάρτη για το σταδιακό άνοιγμα μετά το Πάσχα, που προγραμματίζεται να ανακοινωθεί, ενδεχομένως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έως το τέλος της εβδομάδας.

Εκτόξευση του ιικού φορτίου

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στα λύματα, καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στην Αττική, όπου η διασπορά του ιού ήταν ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχία για το τι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της πανδημίας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα στην Αττική αυξήθηκε κατά 171% το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, αναιρώντας πλήρως την εικόνα του προηγούμενου διαστήματος, κατά το οποίο είχε καταγραφεί ελαφρά πτωτική τάση. Αντίστοιχα σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης (+360%) και στο Ρέθυμνο. Στον αντίποδα, μικρή μείωση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-21%) και στην Πάτρα (-30%), ενώ ουσιαστικά σταθερό ήταν το ιικό φορτίο σε Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Βόλο.

Αρ. Πελώνη: Εισήγηση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα

Χθες, μια ημέρα που υπήρξε νέο ρεκόρ εργαστηριακών τεστ (78.500), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.789 νέα κρούσματα της COVID-19 και 87 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Από τα νέα κρούσματα, 1.799 εντοπίστηκαν στην Αττική, 512 στη Θεσσαλονίκη, 101 στη Λάρισα και 92 στην Αχαΐα. 

Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι ήταν 847, ενώ έγιναν 406 εισαγωγές νέων ασθενών σε νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της επικράτειας έχει φτάσει πλέον στο 90%. Στην Αττική, δεκάδες ασθενείς είναι καθημερινά στη λίστα αναμονής για μια κλίνη Εντατικής. 

Τα πολύ δυσοίωνα αποτελέσματα από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων και η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ δυσκολεύουν ιδιαίτερα τις αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το σωστό μείγμα μέτρων για το Πάσχα. Η επιτροπή των ειδικών θα έχει διαδοχικές συσκέψεις αυτή την εβδομάδα προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα και να καταλήξει σε συστάσεις για το πώς θα περάσουμε το δεύτερο Πάσχα της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή είναι κατά ένα μέλος μικρότερη, μετά την παραίτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιου Τσακρή. Ο κ. Τσακρής υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στις 17 Μαρτίου, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ως διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αντιπρύτανης, που δεν του επιτρέπει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της επιτροπής. Ο καθηγητής κάνει αναφορά στο έργο της επιτροπής σημειώνοντας ότι «σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, η επιτροπή συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της απέναντι στην πανδημία – με επιστημονική τεκμηρίωση, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και προσπαθώντας να κάνει το έργο της μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και απερίσπαστη από πιέσεις και σκοπιμότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή