Lockdown: Μετακινήσεις μεταξύ νομών για λίγους – Προς παράταση των απαγορεύσεων

Lockdown: Μετακινήσεις μεταξύ νομών για λίγους – Προς παράταση των απαγορεύσεων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να μετακινηθούν εκτός νομού, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 17 Απριλίου 2021 και ισχύει από τη Δευτέρα 19 Απριλίου στις 6 το πρωί και μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου – η ισχύς του οποίου αναμένεται να ανανεωθεί καθώς το άνοιγμα των μετακινήσεων ενόψει Πάσχα απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Οι εν λόγω απαγορεύσεις αφορούν τη μετακίνηση εκτός της Περιφέρειας Αττικής και όσων άλλων περιφερειών έχουν ενταχθεί στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου βάσει κρουσμάτων

Προϋπόθεση η βεβαίωση εργοδότη

Πράσινο φως, λοιπόν, δίνεται στους εργαζομένους εκτός της περιφέρειας κατοικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι το πιστοποιούν με βεβαίωση του εργοδότη τους από την «Εργάνη» ή με τα αντίστοιχα έγγραφα που απαιτούνται από αυτοαπασχολουμένους.

Επιτρέπεται επίσης να ταξιδέψει κάποιος για λόγους υγείας, πάντοτε με την επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης, όπου θα αναγράφεται ημερομηνία και τόπος της προγραμματισμένης ιατρικής πράξης, επίσκεψης, εξέτασης…

Τη δυνατότητα να μεταβούν εφάπαξ στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους έχουν όσοι ζουν στην περιφέρεια ή σε νησιωτικές περιοχές. Επισημαίνεται ότι οφείλουν να προσκομίσουν τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, την οποία εκδίδουν online μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Εξαιρέσεις στις απαγορεύσεις

Ελεύθερη μετακίνηση εξασφαλίζουν επίσης όσοι πρόκειται να παραστούν σε κηδεία. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι στις νεκρώσιμες ακολουθίες επιτρέπεται η παρουσία πολύ μικρού αριθμού ατόμων, συγκεκριμένα μόλις εννέα.

Συνεπώς και για να μη σημειωθεί κατάχρηση, οι πενθούντες οφείλουν να επιδείξουν κάποιο έγγραφο που να επιβεβαιώνει όσα ισχυρίζονται (ληξιαρχική πράξη θανάτου, παραστατικό από γραφείο κηδειών, δημοσίευση σε εφημερίδα κ.ά.) μαζί με τη δική τους έγγραφη δήλωση.

Για οικογενειακούς ακόμη λόγους μπορούν να ταξιδέψουν διαζευγμένοι ή εν διαστάσει γονείς, των οποίων τα παιδιά ζουν σε άλλον νομό – με επίδειξη ανάλογων πιστοποιητικών.  

Τέλος, εξαιρέσεις στις απαγορεύσεις ισχύουν για φοιτητές και σπουδαστές ανά την Ελλάδα, στις σχολές των οποίων απαιτείται φυσική παρουσία. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση όσων φοιτούν σε τμήμα ή σχολή Επιστημών Υγείας ΑΕΙ, σε Σχολή Αξιωματικών ή Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τον τόπο κατοικίας τους στην πόλη, όπου έχει έδρα.

Ρύθμιση για μαθητές

Η ίδια ρύθμιση ισχύει και για μαθητές που πρόκειται να δώσουν εξετάσεις και υποχρεούνται να φύγουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας με προορισμό την περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο. 

Ελευθερία μετακίνησης έχουν και όσοι φοιτητές θέλουν να μεταφέρουν την οικοσκευή τους από το φοιτητικό τους σπίτι στο πατρικό συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.

Η παραπάνω ρύθμιση ορίστηκε έπειτα από πλήθος αιτημάτων από οικογένειες φοιτητών, οι οποίοι επιθυμούσαν να ξενοικιάσουν τα ακίνητα από τις πόλεις όπου σπούδαζαν για λόγους οικονομίας και δεδομένων των κλειστών πανεπιστημίων. Αντίστοιχα, πάντως, και οποιοσδήποτε άλλος έχει αποφασίσει να μετακομίσει σε άλλη περιφέρεια, δικαιούται να το κάνει με την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή