Έξυπνη βρύση από μαθητές «επιχειρηματίες»

Έξυπνη βρύση από μαθητές «επιχειρηματίες»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σύνθημά της «αλλάζουμε τη ροή των πραγμάτων» και πρόταση μια πρωτότυπη, καινοτόμο έξυπνη βρύση για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, που περιορίζει τη σπατάλη νερού, η εικονική μαθητική επιχείρηση Flow On έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαδικτυακό διαγωνισμό Kαλύτερο Promo Video Mαθητικών Εικονικών Επιχειρήσεων 2021 του Junior Achievement Greece. Η επιχείρηση συστήθηκε από τους Δαβίδ Μπεγκτζανιάν, Κωνσταντίνο Πατσατζάκη, Μαρία Τσιαούση, Γεωργία Τρικιώνη και Ιάσονα Φιλιππίδη, μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την οικονομολόγο Αννα Ματσιώρη και τους συναδέλφους της Νικόλαο Τερψιάδη και Ελένη Μαργαρού.

«Με όραμα ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, δημιουργήσαμε τη Flow On, τη μοναδική επιχείρηση που αναπτύσσει τεχνολογίες άμεσης εξοικονόμησης νερού σε βρύσες εξωτερικών χώρων. Το σύστημά μας προσαρμόζεται σε κάθε βρύση, μετατρέποντάς τη σε έξυπνη βρύση που ανοιγοκλείνει αυτόματα με αισθητήρες κίνησης, κλειδώνει όταν δεν χρησιμοποιείται, δεν απαιτεί την επαφή», τονίζουν στο βίντεό τους που έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στη διαδικτυακή ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ πενήντα πέντε μαθητικών startups από δεκάδες περιοχές της Ελλάδας. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του καινοτόμου εξαρτήματος που ανέπτυξαν είναι η ανθεκτικότητά του στις καιρικές συνθήκες, η ανεξαρτησία από την κεντρική παροχή ρεύματος, η ευκολία εγκατάστασης και το χαμηλό κόστος. Στόχος της Flow On είναι η εγκατάσταση του συστήματός της στις βρύσες όλων των σχολικών συγκροτημάτων της χώρας, σε πάρκα, παιδικές χαρές, γήπεδα, νοσοκομεία, βιομηχανίες, ξενοδοχεία, σταθμούς αυτοκινήτων, πρατήρια βενζίνης, κήπους κατοικιών. Ηδη ενδιαφέρον για το προϊόν έχουν δείξει ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης.  

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες παρουσίασαν και οι υπόλοιπες εικονικές μαθητικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για το καλύτερο Promo Video. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν και αναδείχθηκαν στην πρώτη δεκάδα: η πλατφόρμα Pet Link του Λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού που επιτρέπει στους σκύλους να επιλέξουν εκείνοι τον άνθρωπο που θα τους υιοθετήσει, το smartwatch Viband της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης που προειδοποιεί με δόνηση τα άτομα με προβλήματα ακοής όταν υπάρχει κίνδυνος, η πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές για μαθητές 4. Gr8 Tomorrow της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, η μέθοδος οικολογικής διαχείρισης των αποβλήτων της επιτραπέζιας ελιάς WasteFree των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, η συσκευή Social Aid που «διαβάζει» ηχητικά τις ετικέτες των προϊόντων για τα άτομα με προβλήματα όρασης, που ανέπτυξαν οι μαθητές του Γυμνασίου Μούδρου Λήμνου, η ανακύκλωση μαγειρικών σκευών και η μετατροπή τους σε διακοσμητικά αντικείμενα του EEEEK Αγίου Δημητρίου, τα βιοδιασπώμενα σουβενίρ με πληροφορίες για την Αρχαία Ελλάδα της επιχείρησης Ellada Useful Items from Greece του ΕΠΑΛ Νικήτης, η εφαρμογή QR Blinders που διαβάζει QRcodes και στέλνει ηχητικές πληροφορίες στα άτομα με προβλήματα όρασης του 1oυ ΓΕΛ Ιλίου και η Art-Tech του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων που μετατρέπει απλές φωτογραφίες σε έργα τέχνης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.  

Κεντρική ομιλήτρια της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν η κ. Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Google Ανατολικής Ευρώπης, που προέτρεψε τους μαθητές – μελλοντικούς επιχειρηματίες να κάνουν μεγάλα όνειρα για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να τα πετύχουν, ενώ τη νικήτρια ομάδα βράβευσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ερευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας. Την εκδήλωση παρουσίασε η διευθύντρια επικοινωνίας του Junior Achievement Greece Μαρία Γιαννέτου. Το έπαθλο της Flow On είναι η απευθείας πρόκριση στην τελική δεκάδα του Πανελλαδικού Τελικού Διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου. Εκεί θα αναδειχθεί η μαθητική εικονική επιχείρηση που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του JA Europe στις 15 Ιουλίου 2021, στον οποίο συμμετέχουν 40 χώρες από όλη την Ευρώπη και φιλοξενεί φέτος το Junior Achievement Λιθουανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή