Θωμαΐδης: Κάνουμε βήματα πίσω με συνωστισμούς, μετακινήσεις και κορωνοπάρτι

Θωμαΐδης: Κάνουμε βήματα πίσω με συνωστισμούς, μετακινήσεις και κορωνοπάρτι

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για βήματα πίσω, ενώ βαδίζαμε σε ύφεση της υγειονομικής κρίσης, έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας πως είναι «η ψυχρή, αντικειμενική αλήθεια».

Σημειώνοντας ότι η ανάλυση δειγμάτων στα λύματα δεν είναι μαθηματικό μοντέλο, αλλά πραγματικές μετρήσεις, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι «στις επόμενες ημέρες μένει να φανεί πώς θα μεταφραστεί σε κρούσματα και νοσηλείες, η έκρηξη που αποτυπώνεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων».

Διαβάστε επίσης⇒ Πάσχα: Τα δύο μέτρα που έθεσε υπόψιν της επιτροπής η κυβέρνηση

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η συνολική εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας αφορά δραστηριότητες που έγιναν το Σαββατοκύριακο πριν από τις 12 Απριλίου και αποτυπώθηκε στα λύματα μέσα σε μία, δύο ημέρες. 

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το διάστημα εκείνο άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα και παρατηρήθηκε συνωστισμός στην παραλιακή και σε περιοχές του κέντρου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν τα κορωνοπάρτι.

«Είναι πολύ πιθανό μια συντριπτική πλειοψηφία των φορέων να είναι ασυμπτωματικοί και να συμβάλλουν σε διασπορά», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, αναφέροντας ότι στις 17 Απριλίου παρατηρήθηκε το υψηλότερο ιικό φορτίο στα λύματα στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης⇒ ΕΚΠΑ: Πόσο διαρκεί η προστασία των εμβολίων από τον κορωνοϊό

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να υπάρξει τέταρτο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, ο καθηγητής είπε πως το θεωρεί πιθανό και αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του ιού. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται η εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ιδίως στους νεότερους, καθώς η μετάδοση ξεκινά από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή