ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από Μ. Τρίτη η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 30-39 ετών με AstraZeneca

Από Μ. Τρίτη η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 30-39 ετών με AstraZeneca

Γραμμή εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών ανοίγει από την Μεγάλη Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω των αποθεμάτων που υπάρχουν στο σκεύασμα της AstraZeneca.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι η πλατφόρμα για αυτή την ηλικιακή ομάδα ανοίγει την Μεγάλη Τρίτη για να κάνει όποιος θέλει «αρκετά νωρίτερα» το εμβόλιο της ΑΖ.

Τόνισε -για άλλη μια φορά- ότι τα εμβόλια είναι «ασφαλή και οι κίνδυνοι εξαιρετικά χαμηλοί», λέγοντας ότι «με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας 440.000 πολίτες».

Είπε ακόμη ότι το Μάιο οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 4 του μήνα.

Για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49 ετών αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ τις πρώτες μέρες του Μαΐου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της J&J.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι ο εμβολιασμός θα συνεχίζεται τις καθημερινές έως αργά την νύχτα (22.00), ενώ θα επεκταθεί χρονικά και τα Σαββατοκύριακα. Επίσης εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα.

Σημείωσε δε ότι τον Μάιο αναμένεται να γίνουν έως 2,5 εκατ. εμβολιασμοί και τον Ιούνιο έως 4 εκατ. εμβολιασμοί.

Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι «οι μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν βαριά» και έκανε έκκληση σε όλους και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιστούν.

Διαβάστε: Πάσχα 2021: Μέτρα, ωράρια και προβλέψεις

Προγραμματισμός εμβολιασμών

Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ήδη έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού.

Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 50.000 εμβολιασμοί.

Από Μ. Τρίτη η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 30-39 ετών με AstraZeneca-1

Μεγάλη Εβδομάδα

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις εισηγήσεις της επιτροπής αναφορικά με την εορταστική περίοδο, σημειώνοντας ότι εντός των ναών θα επιτρέπεται ένας πιστός ανά 25 τ.μ., ενώ σε εξωτερικούς χώρους ζητείται απόσταση 10 μέτρων, χρήση μάσκας, αλλά και υποχρεωτικό τεστ για τους ιερείς.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στον προαύλιο χώρο των Ναών, όπως και το προσκύνημα του.

Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο περιορισμός κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 22.00, ενώ την ημέρα του Πάσχα στις 21.00.

Την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους έως δύο οικογενειών μέχρι 9 άτομα, ενώ για εξωτερικούς χώρους έως 12 άτομα.

Από Μ. Τρίτη η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 30-39 ετών με AstraZeneca-2

Επιδημιολογική εικόνα

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο «αριθμός των εισαγωγών δείχνει να σταθεροποιείται», σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται την περαιτέρω παραμονή των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ για ακόμα 20 μέρες.

«Ο αριθμός εισαγωγών σταθεροποιείται με μικρή τάση υποχώρησης», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη φάση αυτής της πανδημίας είπε και για ακόμα 20 μέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια είναι 1.542, εκ των οποίων 981 Covid-19 και 561 non covid ΜΕΘ.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου

Μήνυμα Μητσοτάκη

Τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων ενόψει και της εορταστικής περιόδου περιέγραψε με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. [Διαβάστε αναλυτικά]

Κρούσματα

Σε 3.015 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 21 Απριλίου, ανακοινώθηκαν 86 θάνατοι, ενώ 831 διασωληνωμένοι νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.

Διεξήχθησαν 61.323 τεστ και η θετικότητα ανέρχεται σε 4,91%. [Διαβάστε]