Εμβόλια: Παρέχουν προστασία τουλάχιστον οκτώ μήνες έναντι του κορωνοϊού

Εμβόλια: Παρέχουν προστασία τουλάχιστον οκτώ μήνες έναντι του κορωνοϊού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της COVID-19 θα είναι τουλάχιστον για οκτώ μήνες, καθώς και πως είναι πολύ πιθανό εμβολιασμένοι να έχουν καλύτερη ανοσία από τους περισσότερους που νόσησαν, κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Προσθέτουν δε ότι εάν η ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 είναι παρόμοια με άλλων κορωνοϊών, όπως το κοινό κρυολόγημα, τότε η προστασία μπορεί να επαρκεί για ένα ή και δύο έτη πριν χρειαστεί κάποια δόση ενίσχυσης. Ηδη εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια έχουν σχεδιάσει κλινικές μελέτες για να καθοριστεί πόσο μπορεί να παρατείνει την ανοσία μία δόση ενίσχυσης του εμβολίου.

Οπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, με βάση τα δεδομένα από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, η προστασία των εμβολίων είναι για τουλάχιστον τρεις μήνες. 

Στην πραγματικότητα αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πόσο θα είναι αυτό, καθώς ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ασθενείς που νόσησαν με την COVID-19 η ανοσία ήταν επαρκής για παραπάνω από οκτώ μήνες. Οι ασθενείς που νόσησαν βαρύτερα έχουν ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με όσους νόσησαν πιο ήπια. «Το παράδοξο είναι ότι επειδή η ανοσία που επάγει το εμβόλιο προσομοιάζει με την ανοσία που επετεύχθη με σοβαρότερη μορφή λοίμωξης, είναι πιθανό πολλοί εμβολιασμένοι να έχουν καλύτερη ανοσία από τους περισσότερους που νόσησαν», τονίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και προσθέτουν: «Παρ’ όλα αυτά, τα αντισώματα σταδιακά θα πέσουν και όταν φτάσουν έναν ουδό ασφαλείας το άτομο θα είναι ξανά επίνοσο, βέβαια είναι πιθανό η λοίμωξη να είναι πιο ήπια». Και αυτό, διότι τα Β-κύτταρα μνήμης που παραμένουν στον οργανισμό μπορούν δυνητικά να αναπαραγάγουν αντισώματα όταν εκτεθούν στον ιό και να προσαρμοστούν γρήγορα σε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού εξασφαλίζοντας έτσι μια παρατεταμένη προστασία τουλάχιστον από τη σοβαρότερη μορφή της νόσου.

Οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν σχεδιάσει κλινικές μελέτες για να καθορίσουν πόσο θα παρατείνει την ανοσία μία δόση ενίσχυσης και κατά πόσον τα εμβόλιά τους είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων στελεχών, ενώ το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson δοκιμάζεται και σε δύο δόσεις. Προς το παρόν, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων μεταλλάξεων του ιού, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται. «Το σημαντικότερο είναι ο γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού, γιατί όσο ο ιός κυκλοφορεί περισσότερο, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μεταλλαχθεί σε ανθεκτικότερα στελέχη», επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή