Μαγιορκίνης: Γιατί αποφασίστηκε άνοιγμα της εστίασης – «Οδηγούν» την πανδημία οι 30άρηδες

Μαγιορκίνης: Γιατί αποφασίστηκε άνοιγμα της εστίασης – «Οδηγούν» την πανδημία οι 30άρηδες

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους λόγους που οδήγησαν στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και στον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 30-39 ετών, αλλά και γιατί δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το βασικό σημείο είναι ότι βλέπουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης και πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση του lockdown, σταδιακά και ελεγχόμενα», τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχουν αρκετά εργαλεία, όπως τα self-tests.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κορωνοπάρτι έχουν προβληματίσει τους ειδικούς, καθώς είναι μία εικόνα που δείχνει το μέγεθος της κόπωσης. 

Διαβάστε επίσης⇒ Σταδιακή άρση lockdown: Το σχέδιο των 24 ημερών

«Δεν ανοίξαμε την εστίαση για να αποφύγουμε τα κορωνοπάρτι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μειοψηφία, ενώ στην εστίαση θα πάνε εκατοντάδες χιλιάδες. Είναι βέβαια τα κορωνοπάρτι ένα φαινόμενο που μας έχει απασχολήσει, δείχνει μια εικόνα για το μέγεθος της κόπωσης, αλλά δεν νομίζω ότι συνέβαλε σημαντικά για να πάρουμε την απόφαση για την εστίαση», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό στο έπακρον», ο κ. Μαγιορκίνης απέκλεισε να ανοίξουν σύντομα οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης. 

Αναφερόμενος στις υπερτοπικές μετακινήσεις και την απόφαση να απελευθερωθούν από τις 15 Μαΐου και έπειτα, είπε πως οι ειδικοί δεν ήθελαν να επιβαρυνθεί δυσανάλογα το σύστημα Υγείας της Περιφέρειας. «Θέλαμε να ξεκινήσει η αποσυμπίεση από τα αστικά κέντρα και να περάσει στην περιφέρεια, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερος έλεγχος», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να ληφθούν συγχρόνως πολλές αποφάσεις για περαιτέρω άνοιγμα. «Θέλουμε να υπάρχει χρονική απόσταση για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Θέλουμε να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση», αιτιολόγησε. 

Όσον αφορά την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, απάντησε πως δεν υπάρχει ακόμη κάποια εισήγηση και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί. 

Επανέλαβε, δε, ότι δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν με τη διενέργεια self-tests. «Η κυβέρνηση, από όσο γνωρίζω, έχει μηχανισμούς για προμήθεια των self tests. Πιστεύω θα υπάρχει επάρκεια», πρόσθεσε, ενώ δήλωσε πως θα γίνει συζήτηση και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. 

Στους επόμενους δύο μήνες μείωση της επιδημικότητας

Σχετικά με τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών, που ανακοινώθηκε χθες, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι έχει το μεγαλύτερο RT και ο εμβολιασμός θα βοηθήσει στο άνοιγμα, «ώστε τους επόμενους 1-2 μήνες να δούμε σημαντική μείωση της επιδημικότητας που οδηγείται ουσιαστικά από αυτό το γκρουπ».

«Το όφελος των εμβολιασμών σε αυτό το γκρουπ είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει», σχολίασε και συνέχισε εξηγώντας πως «με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ένα εξαιρετικά ασφαλές προφίλ. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια γεγονότα που μπορούν να εμφανιστούν και με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, και η επιτήρηση των εμβολίων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική».

Γα τις γυναίκες που εγκυμονούν, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως από τα στοιχεία δεν προκύπτουν προβλήματα που συνδέονται με τον εμβολιασμούς. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να κάνουν το εμβόλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ασφαλές. Για τα παιδιά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες για τα εμβόλια», συμπλήρωσε.

Πιθανό το τείχος ανοσίας στο τέλος του καλοκαιριού

Απαντώντας στο ποια θα είναι η συνέχεια για όσους εμβολιαστούν, πόσο διαρκεί η ανοσία, και αν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν εκ νέου σε κάποιο χρονικό διάστημα, είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε απόλυτες απαντήσεις. 

Διαβάστε επίσης⇒Ελάχιστα τα περιστατικά Covid-19 μετά από διπλό εμβολιασμό

«Σύμφωνα με τις σχετικές ενδείξεις, η επανάληψη του εμβολίου φαίνεται πως θα χρειαστεί να γίνει μετά από 1-2 χρόνια», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια για όσους εμβολιαστούν». 

«Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου. Δεν βλέπουμε πάντως ότι θα χρειαστεί επανάληψη σύντομα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από 1-2 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένα στέλεχος που να ξεφύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια» ανέφερε.

Ειδικά για την απόκτηση ανοσίας είπε χαρακτηριστικά «Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας, αλλά θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είμαστε σε καλό σημείο. Με 0,5% να εμβολιάζεται κάθε μέρα, υπολογίζουμε ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας».

Ο καθηγητής εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, εκφράζοντας την άποψη πως «δεν θα ξεμπλέξουμε 100%, αλλά ο ιός δεν θα μας απασχολεί στο ίδιο επίπεδο». 

«Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δεν θα χρειάζεται η μάσκα από ένα σημείο και μετά. Στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί, θα κάνουμε και εμείς τις σχετικές συστάσεις», πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή