Κορωνοϊός: Στήριξη στη μάχη με τις ψυχικές παρενέργειες

Κορωνοϊός: Στήριξη στη μάχη με τις ψυχικές παρενέργειες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγχος, συναισθηματική εξάντληση, διαταραχές συναισθήματος και ύπνου, ευερεθιστότητα, ενοχές για ενδεχόμενη μετάδοση του ιού που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αυτοκτονικό ιδεασμό. Και πρωτόγνωρη μοναξιά. Οι ασθενείς με COVID-19, εκτός από τη μάχη που δίνουν με την ίδια την ασθένεια, έχουν να παλέψουν και με τις ψυχικές παρενέργειές της, που συνήθως «γεννιούνται» τις ημέρες της νοσηλείας και διαρκούν μήνες μετά την αποθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, η μόνη ανθρώπινη επαφή είναι το προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο φόβος της μετάδοσης του ιού οδηγεί σε έκπτωση στις κοινωνικές ενδοοικογενειακές σχέσεις και έντονο φόβο για την ίδια τη ζωή τους, παρά την επιβίωση.

Η COVID-19 επηρεάζει την ψυχική υγεία και των συγγενών τους, που βιώνουν έντονα συναισθήματα θλίψης για τη μη δυνατότητα επικοινωνίας με τους ασθενείς, ματαίωσης και θυμού, ενώ στις περιπτώσεις απώλειας η μη ολοκληρωμένη τελετή αποχωρισμού που συνοδεύει την κατάληξη αυτής της νόσου οδηγεί στο λεγόμενο «παγωμένο πένθος», με συμπτώματα διαταραχών στον ύπνο, θλίψης, συναισθηματικής απάθειας και σωματικής υπερδιέγερσης.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα του ειδικού προγράμματος παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, στις οικογένειές τους και στο υγειονομικό προσωπικό, τα οποία παρουσίασαν χθες σε ειδική συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ», Μενέλαoς Θεοδωρουλάκης.

Το πρόγραμμα τιτλοφορείται «Κανένας μόνος του στην πανδημία» και ξεκίνησε στις αρχές του έτους. Οπως ανέφερε η κ. Ράπτη, εκτός από τους ασθενείς, τους συγγενείς τους και τους υγειονομικούς, απευθύνεται και σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, άτομα από ευάλωτες ομάδες που βιώνουν κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμούς, αλλά και στον γενικό πληθυσμό, με έμφαση σε όσους πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, όπως άνεργοι, εργαζόμενοι σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες με κλειστές δραστηριότητες.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται από 24 κέντρα ημέρας και κινητές ομάδες ΝΠΙΔ σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με τις κατά τόπους υγειονομικές περιφέρειες και σε διασύνδεση με περισσότερες από 450 μονάδες υγείας του ΕΣΥ (νοσοκομεία, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία). Παρέχονται εξ αποστάσεως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης αλλά και ψυχοθεραπείας, από εξειδικευμένο προσωπικό. Για την εξασφάλιση της πρόσβασης στην υποστήριξη των ωφελουμένων στις νοσηλευτικές μονάδες διατίθενται tablets και smartphones στα νοσοκομεία. Συνολικά έχουν εξυπηρετηθεί 1.142 άτομα, εκ των οποίων 126 είναι ασθενείς με COVID-19, 111 είναι συγγενείς ασθενών, 85 μέλη προσωπικού νοσοκομείων, 177 χρονίως πάσχοντες, 123 άτομα από ευάλωτες ομάδες, 210 άνεργοι και 310 άτομα από τον γενικό πληθυσμό, ενώ διεκπεραιώνονται 249 νέα αιτήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή