Άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο υπνωτήριο για άστεγα παιδιά

Άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο υπνωτήριο για άστεγα παιδιά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο υπνωτήριο για άστεγους εφήβους άνοιξε και επισήμως στην Αθήνα στην αρχή της εβδομάδας. Η χωρητικότητά του μπορεί να φτάσει τα εκατό παιδιά και σύμφωνα με τους υπευθύνους φιλοξενούνται 8-10, καθώς η ανάγκη για φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται στον δρόμο είναι μεγάλη. Στο υπνωτήριο εκτός από τα παιδιά που βρίσκονται στον δρόμο μπορούν να μείνουν προσωρινά, για όσες ημέρες χρειαστεί, και αυτά που για κάποιο λόγο θα βρεθούν χωρίς τους γονείς τους ή κάποιο άλλο υποστηρικτικό οικογενειακό πλαίσιο λόγω, για παράδειγμα, ασθένειας.

Η δομή θα λειτουργεί από τη ΜΕΤΑδραση με τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος θα παρέχει στήριξη μέσω χορηγιών από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», φύλαξη κυρίως κατά τις βραδινές ώρες και σίτιση κατόπιν συμφωνίας. Η συγκεκριμένη δομή δεν αφορά μόνο τους ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουν έρθει στην Αθήνα ως πρόσφυγες αλλά και όλα τα παιδιά που βρίσκονται άστεγα στον δρόμο, τα οποία, όπως φαίνεται, αριθμούν αρκετές δεκάδες. «Οταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη συγκεκριμένη δομή δεν γνωρίζαμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα αλλά, όπως φαίνεται, πολλοί έφηβοι έχουν καταλήξει στον δρόμο», τονίζει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά.

Στο υπνωτήριο θα διαμένουν αγόρια από 12-18 ετών εκτός από τις περιπτώσεις που προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό, για το αναγκαίο χρονικό διάστημα έως ότου βρεθεί κάποια πιο μόνιμη δομή φιλοξενίας που θα μπορεί να προσφέρει ένα συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης. Η ΜΕΤΑδραση από το 2019 λειτουργεί επίσης ένα κέντρο ημέρας για άστεγα παιδιά, όπου μπορούν να απασχοληθούν και να βρουν φαγητό. Λόγω της πανδημίας και των δυσκολιών στη μετακίνηση που προέκυψαν, δημιουργήθηκε από την οργάνωση και μια κινητή μονάδα που έχει τη δυνατότητα να μεταβαίνει στα σημεία όπου βρίσκονται τα παιδιά και να τους προσφέρει υποστήριξη. 

Ετσι, το τρίπτυχο των δράσεων κέντρο ημέρας, κινητή μονάδα, υπνωτήριο θα συμβάλει ουσιαστικά στα άλυτα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισαγγελείς και τα αστυνομικά τμήματα που συχνά βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί δεν υπάρχουν άμεσες εναλλακτικές λύσεις προσωρινής στέγασης των παιδιών. Θα μπορούν δηλαδή να έχουν ένα μέρος για να απευθυνθούν, να φάνε, να πλυθούν και να πλύνουν τα ρούχα τους και να κοιμηθούν τη νύχτα ώστε να μη γυρίζουν στον δρόμο. 

Τα έξοδα λειτουργίας του υπνωτηρίου καλύπτει η ΜΕΤΑδραση με ίδιους πόρους, αξιοποιώντας μέρος του ανθρωπιστικού βραβείου του Ιδρύματος Conrad N. Hilton, το οποίο έχει λάβει. Επίσης, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», οι εταιρείες Bed & Bath, IKEA του ομίλου Φουρλής, PMM Public Media Markt, Unilever και η SANITAS, brand του ομίλου Σαράντη προσέφεραν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως πλυντήρια, είδη υγιεινής, αναλώσιμα υλικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή