Τζανάκης: Αποκλιμάκωση μετά το Πάσχα – Καλύτερο το φετινό καλοκαίρι

Τζανάκης: Αποκλιμάκωση μετά το Πάσχα – Καλύτερο το φετινό καλοκαίρι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σταθεροποίησης και ελαφράς, αργής αποκλιμάκωσης «μπαίνει» η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά την Κυριακή του Θωμά τα κρούσματα θα κυμαίνονται περίπου στις 2.000.

Όπως ανέφερε, η τάση αυτή δεν φαίνεται τόσο από τα κρούσματα που είναι αυξημένα λόγω των self-tests και των πολλών διαγνωστικών ελέγχων που γίνονται στο τελευταίο χρονικόδιάστημα, αλλά από τις εισαγωγές στις κλίνες Covid, οι οποίες έχουν σταθεροποιηθεί και το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίω είναι ελαφρά έως αρκετά αρνητικό. 

⇒Διαβάστε επίσης: Αυστηροί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στα διόδια

Αναφερόμενος στη μείωση αριθμού διασωληνωμένων, ο κ. Τζανάκης είπες πως στις επόμενες ημέρες αναμένεται σταθεροποίηση. «Είχα πει ότι σύμφωνα με τα μοντέλα μας θα φτάναμε τους 850 διασωληνωμένους και αυτό λογικά είναι το ταβάνι, αν και τα ακραία όρια της πρόβλεψής μας φτάνουν μέχρι τους 903 και το χαμηλότερο όριο στους 822. Θέλω να πιστεύω ότι οι 850 ήταν το ταβάνι και δε θα πάμε προς τα πάνω τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι μετά την Κυριακή του Θωμά τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 2.000-2.200, με προοπτική να μειωθούν περαιτέρω.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα λίγα κρούσματα που ενδεχομένως θα δούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα δε θα είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς θα οφείλονται στα λίγα τεστ που θα διενεργηθούν. 

Όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας, είπε ότι για πρώτη φορά φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω στο 5% με καλές προοπτικές.« Γι’ αυτό και στον χάρτη του ECDC η Ελλάδα εμφανίζεται “πράσινη”», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «τα πάμε καλά σε σχέση με άλλες χώρες, δεδομένου ότι δεν έχουμε φτάσει τους 1.000 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκων». 

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα για την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε δύσκολη την απόφαση που έπρεπε να λάβει η επιτροπή των ειδικών, καθώς υπαρχει ο φόβος της διασποράς από τις επιβαρυμένες περιοχές στην περιφέρεια, όπου οι υγειονομικές υποδομές είναι χαμηλότερης δυναμικότητας. 

Παράλληλα έκανε έκκληση για πειθαρχεία και αποφυγή των συνωστισμών, ενώ επεσήμανε πως πρέπει «να προσπαθήσουμε, να γιορτάσουμε το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους». Μάλιστα, πρότεινε στους πολίτες να προμηθευτούν selft-tests, για να κάνουν ένα τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη και ένα το Μεγάλο Σάββατο. «Με αυτό τον τρόπο κι εφόσον αυτά είναι αρνητικά θα μπορούμε να κάνουμε Πάσχα με φίλους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να μαζευτούμε 30-40 άτομα», επιχειρηματολόγησε.

⇒Διαβάστε επίσης: Τα τρία «αγκάθια» για το άνοιγμα της εστίασης

«Καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί και ο καιρός θα ανοίγει, θα ξεφουσκώσει κι αυτό το κύμα», ανέφερε απαντώντας στα σενάρια για το τέταρτο κύμα της πανδημίας. 

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Εφόσον εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού δε θα υπάρχει περιθώριο για άλλο κύμα, εκτός κι αν βρεθεί κάποιο στέλεχος του ιού τόσο πολύ τροποποιημένο που να υπερφαλαγγίσει πλήρως τα εμβόλια», συμπλήρωσε. 

Κλείνοντας, ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. «Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα περάσουμε ένα αρκετά καλό καλοκαίρι, ίσως καλύτερο κι από το περυσινό», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή