Αντιδράσεις για το σχέδιο «ΠΥΡΚΑΛ»

Αντιδράσεις για το σχέδιο «ΠΥΡΚΑΛ»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχάζει, σε τοπικό επίπεδο, το σχέδιο για τη μεταφορά εννέα υπουργείων στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον δήμαρχο ότι εγκατέλειψε το όραμα που υπήρχε εδώ και τρεις δεκαετίες για δημιουργία πάρκου στη θέση της ΠΥΡΚΑΛ όταν αυτή μετεγκατασταθεί. Από την πλευρά του ο δήμαρχος εκτιμά ότι μόνο με μια ισχυρή κινητήριο δύναμη θα μετεγκατασταθεί η ΠΥΡΚΑΛ, σημειώνοντας ότι σημαντικό μέρος της έκτασης θα γίνει πάρκο. Αντιδράσεις εκφράζονται και στον Δήμο Αθηναίων, με κατοίκους του κέντρου να διαμαρτύρονται ότι η απομάκρυνση των υπουργείων που βρίσκονται σε ευαίσθητα σημεία του κέντρου θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμισή τους.

Οι αντιθέσεις στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού εκφράστηκαν προ ημερών στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αναστάσιος Μπινίσκος εκτιμά ότι το σχέδιο για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου είναι η κινητήριος δύναμη χάρη στην οποία θα επιτευχθεί η πολυπόθητη (στην περιοχή) μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ. «Ο δήμος μας ζητάει για δεκαετίες τη μετεγκατάσταση, αλλά δεν γινόταν ποτέ λόγω κόστους. Τώρα το σχέδιο αυτό έρχεται στην επιφάνεια χάρη στη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου. Προσωπικά είμαι θετικός σε οτιδήποτε γίνεται για να βελτιωθεί η ζωή των συμπολιτών μου. Ολοι θέλουμε πάρκο, πολιτισμό, αθλητισμό στην ΠΥΡΚΑΛ και το σχέδιο προβλέπει ότι θα τα πάρουμε», λέει στην «Κ». «Η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα φέρει μαζί και κάποιες κυβερνητικές υπηρεσίες. Οταν οριστικοποιηθεί η πρόταση και κατατεθούν οι μελέτες, τότε θα τοποθετηθούμε και σε αυτό το κομμάτι. Ιδανικά, θέλουμε το σχέδιο να μη χρειαστεί πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί και όταν αυτό γίνει, να το στηρίξει η τοπική κοινωνία».

«Η βασική ιδέα του σχεδίου μάς βρίσκει αντίθετους», λέει στην «Κ» η Ολγα Χριστινάκη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης (παράταξη «Πολίτες σε Κίνηση»). «Η μεταφορά εννέα μεγάλων υπουργείων θα αλλάξει την καθημερινότητα και τη φυσιογνωμία της περιοχής μας. Θα αλλάξει όμως και το όνειρό μας για τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, που όλοι –ακόμα και πολλοί από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του δημάρχου– υποστήριζαν ότι έπρεπε να γίνει πάρκο. Εμείς θέλουμε έναν πνεύμονα πρασίνου υπερτοπικής εμβέλειας και την αξιοποίηση των όποιων κτιρίων διατηρηθούν για τη δημιουργία ενός μουσείου, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Μας ενοχλεί ότι όλα αυτά σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

Πάντως, ενστάσεις εκφράζονται και από κατοίκους του Δήμου Αθηναίων, όσον αφορά τις υπηρεσίες που βρίσκονται σε ευαίσθητα σημεία του κέντρου. Σε επιστολή της προς την «Κ», ομάδα κατοίκων του 6ου διαμερίσματος υπενθυμίζει τις «μαύρες τρύπες» που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία με την απομάκρυνση υπηρεσιών. «Οπως ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, στην “ερήμωση” του κέντρου συνέτεινε η απομάκρυνση του Εφετείου (οδό Σωκράτους) και του Ειρηνοδικείου (Ομόνοια), του υπουργείου Γεωργίας και υπηρεσιών του δημαρχείου (πλατεία Βάθης και Χαλκοκονδύλη), του ΙΚΑ (Πειραιώς), του υπουργείου Παιδείας (οδός Μητροπόλεως), του ΟΤΕ (Εξάρχεια) και άλλων υπηρεσιών. Υπουργεία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια (υπουργείο Πολιτισμού), στο γκέτο της Ομόνοιας (υπουργείο Υγείας) είναι οι τελευταίοι ζωντανοί οργανισμοί των περιοχών αυτών και των όμορων συνοικιών. Οι εξαγγελίες περί μετεγκατάστασης διοικητικών δομών θα οδηγήσουν στην περαιτέρω εξαθλίωση της Αθήνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή