Πανεπιστήμια: Αποφασιστικό μήνυμα κατά των καταλήψεων

Πανεπιστήμια: Αποφασιστικό μήνυμα κατά των καταλήψεων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την αποτροπή καταλήψεων χώρων στέλνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών –το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο των ΑΕΙ– τονίζοντας σε ομόφωνη απόφασή της ότι η κατάληψη και παρεμπόδιση εισόδου σε κτίρια, σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είναι παράνομη ενέργεια και, βέβαια« έχει συνέπειες. Η λειτουργία των υπό κατάληψη κτιρίων θα διακόπτεται πλήρως, ενώ θα εφαρμόζονται ο νόμος και ο εσωτερικός κανονισμός του ιδρύματος, και άρα ο πειθαρχικός έλεγχος για τους καταληψίες. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την πρόσφατη κατάληψη στην πρυτανεία του ιδρύματος, και η Σύγκλητος σαφώς παρέχει στήριξη στις πρυτανικές αρχές του. 

Ειδικότερα, η Σύγκλητος, ύστερα από χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, κατέληξε ομόφωνα στην εξής απόφαση – ανακοίνωση: «Η Σύγκλητος πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, καλεί όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα σε διάλογο και:

α) Θεωρεί την κατάληψη και παρεμπόδιση εισόδου σε κτίρια, σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, παράνομη ενέργεια, αντιδημοκρατική πράξη και παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και αυτοί που καταλαμβάνουν χώρους του πανεπιστημίου συμβάλλουν, ηθελημένα ή άθελά τους, στην εξασθένηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και θεσμών.

β) Ενημερώνει την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι τέτοιες ενέργειες θα έχουν ως συνέπεια τη διακοπή λειτουργίας στους υπό κατάληψη χώρους και θα λαμβάνονται μέτρα που προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός του Πανεπιστημίου Πατρών».

Καλεί μάλιστα όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να διαφυλάξει το δικαίωμα στην έκφραση διαφορετικών απόψεων και την υποχρέωση σεβασμού του πανεπιστημιακού ασύλου από όλους. Παράλληλα, τονίζει με νόημα ότι «η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών και η πρυτανική αρχή, τα ανώτατα ακαδημαϊκά διοικητικά όργανα, τα οποία έχουν εκλεγεί από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτελούν τους κύριους θεσμούς έκφρασης της αυτοτέλειας του ιδρύματος».

Ουσιαστικά, η Σύγκλητος ανοίγει τον δρόμο για επέμβαση του εισαγγελέα σε περίπτωση κατάληψης και για εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου για τους καταληψίες, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Επίσης, αξία έχει ότι, με βάση την απόφαση της Συγκλήτου, θα διακόπτεται κάθε λειτουργία στα κατειλημμένα κτίρια.

Από Σεπτέμβριο οι ΟΠΠΙ

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε (Action) ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Αγγελος Συρίγος, οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) θα εγκατασταθούν στα ΑΕΙ από τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Προηγουμένως θα στελεχωθούν ύστερα από πρόσληψη αστυνομικών, καθώς οι ΟΠΠΙ θα εποπτεύονται από την ΕΛ.ΑΣ. Το αρχικό σχέδιο για τοποθέτηση 200 αστυνομικών στα ιδρύματα μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η πρόσληψη και εκπαίδευση των μελών των ΟΠΠΙ ματαιώθηκε και λόγω του ότι τα ΑΕΙ δεν λειτουργούν διά ζώσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή