ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Live: Η ενημέρωση για τα νέα μέτρα και το άνοιγμα των Malls

Live: Η ενημέρωση για τα νέα μέτρα και το άνοιγμα των Malls

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις εκκλησίες στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, επαναλαμβάνοντας ότι εντός του ναού επιτρέπεται ένας πιστός ανά 25 τμ και εκτός ναού 1 πιστός ανά 10 τμ.

Οι πιστοί πρέπει να φοράνε διπλή μάσκα, ενώ για τους ιερείς είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Επανέλαβε ότι απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και επιτρέπονται μόνο για μετακίνηση από και προς την εργασία, όπως προβλεπόταν. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες χρειάζονται τα απαραίτητα έγγραφα και επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για 48 ώρες.

Επίσης, επιτρέπεται μόνο για συμμετοχή σε κηδεία ή για να επισκεφτεί διαζευγμένος γονέας το παιδί του. Και για τις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητη η επίδειξη σχετικών αποδεικτικών εγγράφων.

Malls και εστίαση

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανακοίνωσε ότι από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου, θα λειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, με click inside, σε όλη την επικράτεια.

Εντός των καταστημάτων θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. [Διαβάστε αναλυτικά όλες τις προβλέψεις]

Πώς θα ανοίξει η εστίαση

 • Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί, σε αντίθεση με πέρυσι, η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων. 
 • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι. 
 • Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα. 
 • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ. 
 • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά, όπως είχε γίνει πέρυσι, όταν άνοιξε στα τέλη Μαΐου η εστίαση. 
 • Θα λειτουργήσουν κανονικά και τα μπαρ, αλλά μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. 
 • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
 • Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.
 • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. 
 • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων. 
 • Τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 11 μ.μ.

LIVE

Μικρή μείωση

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί όμως να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην επικράτεια.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 25.000 κρούσματα. «Καταγράφεται μείωση 10% των νέων κρουσμάτων», ο «μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι στα 2.640 κρούσματα», ο «δείκτης θετικότητας στο 4,2%», είπε.

«Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», τόνισε και σημείωσε ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται και η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες.

Η κάλυψη ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 87%, στην Αττική 89% και στη Θεσσαλονίκη 95%.

Τόνισε ότι είναι λυπηρό να νοσηλεύονται άνθρωποι που έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει, για να προχωρήσει σε μια νέα έκκληση προς όλους -ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους- για συμμετοχή στον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι «η όποια χαλάρωση θα αυξήσει αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι».

Εξηγώντας την απόφαση της Επιτροπής να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα χωριά μας», καθώς σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης θα υπάρχει «αύξηση του ιικού φορτίου, ένα πισωγύρισμα».

Η ίδια επανέλαβε τις συστάσεις αναφορικά με τις μέρες του Πάσχα, παρατηρώντας ότι θα ήταν θετικό να κάνουν οι οικογένειες αυτοδιαγνωστικά τεστ προτού συναντηθούν την Κυριακή του Πάσχα.

Κάλεσε τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα να μένουν στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι η χρήση των self-tests επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενος των δημοσίων υπηρεσιών που παρέχουν υπηρεσίες με φυσική παρουσία. Πρόσθεσε ότι σε ιερείς, ιεροψάλτες και προσωπικό στις εκκλησίες θα διατεθούν 2 τεστ την επόμενη εβδομάδα.

Μαγιορκίνης

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι στην Αττική η επιδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%. Αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι χορηγήθηκαν σε 2 εκατ. τεστ σε 1 εκατ. πολίτες και δηλώθηκαν 1,3 εκατ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τόνισε ότι η εγκυρότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή. 

Ερωτηθείς για την ινδική μετάλλαξη, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «η παγκόσμια κοινότητα το παρακολουθεί, δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι επικίνδυνο».

Διαβάστε: Πώς θα επαναλειτουργήσει η εστίαση

Κρούσματα

Σε 2.754 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα Παρασκευή 23 Απριλίου ανακοινώθηκαν 76 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 819 ασθενείς. [Διαβάστε]

Live: Η ενημέρωση για τα νέα μέτρα και το άνοιγμα των Malls-1

Τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα τόσο για αυτές που αφορούν λόγους εργασίας όσο και για θέματα υγείας.

Συγκεκριμένα, η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση. 

Δείτε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ με τα νέα μέτρα

Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις

 • για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων
 • για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση αποκλειστικά από δημόσια υγειονομική αρχή.
 • Σε περίπτωση κηδείας θα απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου,
 • ενώ όσοι μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται από το Ε1, θα μπορούν να το πράξουν εφάπαξ και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.
 • Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το πρόστιμο να είναι αθροιστικό εάν κριθεί ότι πρόκειται για διπλή παράβαση.