Εμβολιασμοί: Πείθονται, αλλά με αργό ρυθμό

Εμβολιασμοί: Πείθονται, αλλά με αργό ρυθμό

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργό μεν, αλλά σταθερό ρυθμό αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό των πολιτών 60 ετών και άνω που επιλέγει να εμβολιαστεί. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία ζητούν από τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, για τους οποίους έχουν ανοίξει εδώ και καιρό οι σχετικές πλατφόρμες, να πάνε να εμβολιαστούν χτίζοντας το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Στην τελευταία μάλιστα συνέντευξή του (Αlpha), ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη λέξη «έκκληση», ζητώντας από τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, αποτυπώνοντας την αναγκαιότητα να αυξηθούν τα ποσοστά.

«Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα», είπε σε μια αποστροφή του: «Τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για περίπου 30% ποσοστό που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και δεν έχει κλείσει ραντεβού. Στην επιχειρηματολογία του ο πρωθυπουργός πρόσθεσε και την κατάσταση που υπάρχει στις ΜΕΘ τονίζοντας πως οι περισσότεροι διασωληνωμένοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. «Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί. Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης», κατέληξε.  

Εμβολιασμοί: Πείθονται, αλλά με αργό ρυθμό-1

Τι λένε οι αριθμοί  

Η «Κ» πριν από 15 ημέρες δημοσίευσε ρεπορτάζ με το ποσοστό των εμβολιασμών και όσων έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση. Ο συγκριτικός πίνακας της 10ης Απριλίου με την εικόνα που υπάρχει σήμερα δείχνει πως υπάρχει αργή μεν, αλλά σταθερή βελτίωση. Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 τα ποσοστό από 47% πήγε στο 55%. Η πιο μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στην ηλικιακή ομάδα από 65 έως 69. Το ποσοστό πριν από δύο εβδομάδες ήταν 50% και πλέον φτάνει το 60%. Στους 70-74 το ποσοστό ανέβηκε από το 57% στο 61%. Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έχει αυξηθεί και στην επόμενη ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα, στους 75-79 το ποσοστό που ήταν ούτως ή άλλως υψηλό (75%) αγγίζει πλέον το 80%. Τα πράγματα πάνε πολύ πιο αργά στους 80 και άνω, όπου φαίνεται πως υπάρχει ακόμη ισχυρή επιφύλαξη και διστακτικότητα.

Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το ποσοστό από 63% πήγε στο 65%, ενώ στους 85 και άνω το ποσοστό ανέβηκε μόλις μία μονάδα: από το 62% πήγε στο 63%. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εντείνει την καμπάνια ώστε τα ποσοστά να αυξηθούν και άλλο. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και σκέψεις για ενίσχυση του εμβολιασμού μέσω άλλων οδών, όπως για παράδειγμα μιας κινητής ομάδας που θα το κάνει σε ανθρώπους οι οποίοι είναι κλινήρεις. 

Η σκέψη αυτή υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά έχει την πρακτική δυσκολία για τα εμβόλια που χρειάζονται συντήρηση σε ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία στους -75 βαθμούς Κελσίου, όπως αυτά της Pfizer. Το σχέδιο αυτό που υπάρχει στο συρτάρι μπορεί να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, το βάρος πέφτει και στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Στόχος, σε ένα μήνα από τώρα, στις αρχές Ιουνίου, το τείχος ανοσίας να αριθμεί 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή