Αναστροφή, αντί για «Πάσχα στο χωριό»

Αναστροφή, αντί για «Πάσχα στο χωριό»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό των εκτός νομού μετακινήσεων ενόψει Πάσχα και της αποφυγής μαζικής εξόδου εκδρομέων από τα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα από την Αττική προς διάφορους προορισμούς στην επαρχία, ήδη από χθες ενεργοποιήθηκε από την αστυνομία σχέδιο εντατικών ελέγχων, το οποίο αυστηροποιείται με βάση και τις αποφάσεις που ελήφθησαν και συμπεριελήφθησαν σε σχετική ΚΥΑ. 

Οι εντατικοί έλεγχοι στα διόδια των εθνικών οδών ξεκίνησαν χθες από νωρίς το πρωί και αστυνομικοί της Τροχαίας ήλεγχαν τις βεβαιώσεις μετακίνησης οδηγών και επιβατών που κινήθηκαν εκτός νομού Αττικής μέσω των δύο κεντρικών οδικών αρτηριών. Από τις 6 χθες το πρωί έως τις 5 το απόγευμα από τα διόδια της Αθηνών – Κορίνθου με κατεύθυνση προς Κόρινθο πέρασαν 11.129 αυτοκίνητα, ενώ το αντίστροφο δρομολόγιο ακολούθησαν 9.780 οχήματα.

Συνολικά 100 οδηγοί αυτοκινήτων που προσπάθησαν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό» υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Αττική, ενώ σε πέντε περιπτώσεις οι αστυνομικοί βεβαίωσαν παραβάσεις μετακίνησης. Αντίστοιχα, 14.386 αυτοκίνητα κινήθηκαν εκτός νομού Αττικής μέσω της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, ενώ 12.514 αυτοκίνητα ακολούθησαν το αντίθετο δρομολόγιο. Κόπηκαν 3 πρόστιμα και οι οδηγοί 20 αυτοκινήτων υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν. Πάντως, από τα στοιχεία της Τροχαίας προκύπτει ότι η αύξηση της κίνησης στο εθνικό οδικό δίκτυο ήταν οριακά μεγαλύτερη σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή 16 Απριλίου. Στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου κινήθηκαν από τις 6 το πρωί και έως τις 5 το απόγευμα 11.533 οχήματα (αντί 11.129 χθες). Μέσω της Αθηνών – Λαμίας αντίστοιχα κινήθηκαν 13.824 οχήματα (αντί 14.386).

Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. τα νούμερα καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του λεκανοπεδίου έδειξαν να συμμορφώνονται με την απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων που ανακοινώθηκε. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Μεγάλη Δευτέρα και για όλη την εβδομάδα εκδόθηκε χθες. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτή, η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «Εργάνη», ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση. Επιπλέον, απαγορεύονται οι μετακινήσεις για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, ενώ για τη μετακίνηση για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση αποκλειστικά από δημόσια υγειονομική αρχή.

Σε περίπτωση μετακίνησης λόγω κηδείας οι αστυνομικοί θα ζητούν ληξιαρχική πράξη θανάτου, ενώ όσοι μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται από το Ε1, θα μπορούν να το πράξουν εφάπαξ και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις μετακίνησης η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων θα είναι 48 ώρες. Αστυνομικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων κατά της COVID-19, όπως π.χ. για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού σε πλατείες, θα γίνουν και εντός του αστικού ιστού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή