Η λειτουργία των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η λειτουργία των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα ακουστεί φέτος το Χριστός Ανέστη στις εκκλησίες της χώρας. Συγκεκριμένα, για το ζήτημα του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αποφάσισε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα εξής:

• Τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 6 μ.μ. (Επιτάφιος).

• Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Δηλαδή, η Ακολουθία της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ και όχι στις 12.00 όπως τελείται κανονικά, και εν συνεχεία η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, περί τις 10 μ.μ.

• Η τελετή της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των ιερών ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του ιερού ναού.

Με εγκύκλιό της προς τις μητροπόλεις η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το τυπικό που θα ακολουθηθεί. Ο τρόπος λειτουργίας των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί τη «χρυσή τομή» έπειτα από συζητήσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή