Άρση lockdown: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και κέντρα αισθητικής

Άρση lockdown: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και κέντρα αισθητικής

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης που επιτρέπει νέα μικρά «ανοίγματα» δραστηριοτήτων καταγράφει η επιδημία στη χώρα μας, με τους ειδικούς επιστήμονες ωστόσο να προειδοποιούν ότι «η μισή Ελλάδα είναι ακόμα στο βαθύ κόκκινο». 

Με αυτό το δεδομένο, από σήμερα ανοίγουν ξανά εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και κέντρα αισθητικής, με ραντεβού και αυστηρά μέτρα σε ό,τι αφορά την προσέλευση του κοινού, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη επιτρέπεται το λιανεμπόριο και με ραντεβού (click in shop). Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου το μέτρο του εβδομαδιαίου ελέγχου με self tests επεκτείνεται σε όλους τους εργαζομένους του Δημοσίου –πλην των ενστόλων– που εργάζονται με φυσική παρουσία, καθώς και σε κληρικούς, ιεροψάλτες και προσωπικό σε τόπους λατρείας όλων των θρησκειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, χθες καταγράφηκαν 2.754 νέα κρούσματα της COVID-19 και 76 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 819 ασθενείς. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.355 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 343 και στη Λάρισα 81. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 10% και το ποσοστό θετικότητας υποχώρησε στο 4,2%. 

Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 25.000, και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 είναι 5.400. Το ποσοστό πληρότητας των κλινών ΜΕΘ COVID είναι 87% στην επικράτεια, 89% στην Αθήνα και 95% στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό της εύθραυστης κατάστασης της επιδημίας είναι ότι παρά την εικόνα αποκλιμάκωσης οι περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Ρεθύμνου, Αργολίδας και ο Δήμος Κισσάμου Χανίων εντάσσονται πλέον στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Οι ειδικοί επανέλαβαν τις συστάσεις για τις ημέρες του Πάσχα, τονίζοντας ότι οι πιστοί στους ναούς θα πρέπει να παραμένουν στον αύλειο χώρο, να τηρούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα. Σε ό,τι αφορά το τραπέζι του Πάσχα, παρότρυναν τους πολίτες να υποβάλλονται σε self test πριν από τη συνάθροιση στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν έως δύο οικογένειες και η οποία θα πρέπει να γίνεται σε υπαίθριο χώρο.

Εν τω μεταξύ, τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος θετικού στο στέλεχος Β.1.617 (ινδικό στέλεχος) και το οποίο η επιστημονική κοινότητα έχει εντάξει στα μεταλλαγμένα στελέχη υπό παρακολούθηση, ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Το κρούσμα αφορά άνδρα που ζει στην Πάτρα και ο οποίος εμφάνισε ήπια συμπτώματα που έχουν ήδη υποχωρήσει. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων τον συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή