Θάνος Βερέμης: Κώστας Κριμπάς, ένας θαυμαστός άνθρωπος

Θάνος Βερέμης: Κώστας Κριμπάς, ένας θαυμαστός άνθρωπος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη αποδημία του Κώστα Κριμπά στέρησε την επιστημονική κοινότητα από έναν διακεκριμένο καθηγητή της γενετικής και συγγραφέα μεταξύ άλλων της ιστορίας του Δαρβινισμού στην Ελλάδα.

Από εμένα ο θάνατός του πήρε κάτι πολύ σημαντικό: έναν αγαπημένο φίλο με τον οποίο περάσαμε αξέχαστες στιγμές σε συνέδρια του παρελθόντος. Στο Δ.Σ. του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ο πρόεδρος μας εγκαλούσε συνεχώς στην τάξη γιατί στις συνεδριάσεις πιάναμε «ψιλή κουβέντα» για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Θυμάμαι τον Κωστή σαν πηγή αστείρευτου χιούμορ που μοιραζόταν με τον εξάδελφό του από το Οικονομικό τμήμα του ΕΚΠΑ, Γιώργο Κριμπά. Ο τελευταίος διαφοροποιούσε τους δύο Κριμπάδες, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο κακός ενώ ο εξάδελφος Κωστής ο καλός.

Σε συνέδριο στη Χίο πριν από περίπου τρεις δεκαετίες με θέμα την Ελλάδα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, σχηματίσαμε την παρέα των πλακατζήδων, μαζί με τον αξέχαστο Παναγιώτη Βατικιώτη, κορυφαίο Ισλαμολόγο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Σε διάλειμμα του συνεδρίου οι διοργανωτές είχαν καλέσει τραγουδίστρια τύπου Joan Baez σε προχωρημένη όμως ηλικία, η οποία ανάμεσα σε άλλα τραγούδια μας αφιέρωσε το γνωστό άσμα: «Ο γεροδήμος πέθανε, ο γεροδήμος πάει» σε δική της ερμηνεία. Και ενώ ο Βατικιώτης και εγώ προσπαθούσαμε με κόπο να κρύψουμε τα γέλια μας, ο Κωστής έσκυψε και μας είπε: «Μας καταλάβαν οι Αμερικάνοι και μας έστειλαν την κυρία». Εννοείται ότι μετά από αυτό δεν μπορέσαμε πλέον να συγκρατηθούμε. Στο ίδιο συνέδριο ο Κωστής, έγινε ο μίμος ομιλητή ο οποίος για να τονίσει την ανατολική καταγωγή των Ελλήνων πρόφερε τη λέξη ανατολή με παρατεταμένο α. «Ανααατολή». Αυτό έγινε η αφορμή να περάσουμε το υπόλοιπο της εκδήλωσης με τον Κωστή να προφέρει τη λέξη ανααατολή.

Πέρα όμως από το χιούμορ ο Κωστής διέθετε και οξύτατο πνεύμα κριτικής για τους εκάστοτε κρατούντες. Η κριτική που ασκούσε σε πολιτικούς ιδίως θα μου μείνει αξέχαστη, όπως και τόσα άλλα από αυτόν τον θαυμαστό άνθρωπο.

Από τα σημαντικά που γράφτηκαν για τον Κώστα Κριμπά αυτόν τον καιρό, πιστεύω ότι αξίζει να θυμηθούμε και εκείνα που τον έκαναν τόσο αγαπητό.
 
* Ο κ. Θάνος Μ. Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή