Ανεβάζουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί – Ποιοι παίρνουν σειρά

Ανεβάζουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί – Ποιοι παίρνουν σειρά

«Έσπασε» χθες το φράγμα των δύο εκατ. εμβολιασμών με μια δόση - Πρεμιέρα τη Μεγάλη Τετάρτη για τους 30-39, ενώ ακολουθούν οι 40άρηδες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση «Ελευθερία», που χθες «έσπασε» το φράγμα των δύο εκατ. εμβολιασμών με μια δόση, ενώ περαιτέρω επιτάχυνση αναμένεται το προσεχές διάστημα, τόσο με το άνοιγμα για νέες ηλικιακές ομάδες, όσο και με τη διεύρυνση λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων.

Όπως είχε γνωστοποιήσει μεσοβδόμαδα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, θα επεκταθεί το ωράριο εμβολιασμού μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια.

⇒ Διαβάστε επίσης: Οι ανεμβολίαστοι αυξάνουν την πίεση στις ΜΕΘ

Άλλωστε, η κυβέρνηση προέβη και σε τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού και οι εμβολιασμοί θα «παγώσουν» μόνο ανήμερα το Πάσχα και όχι από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Συνολικά, όπως έχει διαμηνυθεί, εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τον Μάιο τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατομμύρια. 

Χθες, Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, ενώ τη Μεγάλη Τρίτη ακολουθούν οι ηλικίες 30-39 με AstraZeneca, σε μια γραμμή εμβολιασμών που θα τρέχει παράλληλα και θα ξεκινήσει άμεσα (τη Μεγάλη Τετάρτη).

⇒ Διαβάστε επίσης: Βασιλακόπουλος: «Εγκληματικό» να επιλέγουμε εμβόλια

Όπως είχε αναφέρει την περασμένη Δευτέρα, επιπλέον, ο γ.γ, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η ημερομηνία για τους 40άρηδες, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξει διάκριση μεταξύ των 40-44 ετών και 45-49 ετών.

Αργή, αλλά σταθερή αύξηση

Όπως έγραφε χθες η «Κ», με αργό μεν, αλλά σταθερό ρυθμό αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό των πολιτών 60 ετών και άνω που επιλέγει να εμβολιαστεί.

Ο συγκριτικός πίνακας της 10ης Απριλίου με την εικόνα που υπάρχει σήμερα δείχνει πως υπάρχει αργή μεν, αλλά σταθερή βελτίωση.

Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 τα ποσοστό από 47% πήγε στο 55%.

Η πιο μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στην ηλικιακή ομάδα από 65 έως 69. Το ποσοστό πριν από δύο εβδομάδες ήταν 50% και πλέον φτάνει το 60%. Στους 70-74 το ποσοστό ανέβηκε από το 57% στο 61%.

Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έχει αυξηθεί και στην επόμενη ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα, στους 75-79 το ποσοστό που ήταν ούτως ή άλλως υψηλό (75%) αγγίζει πλέον το 80%. Τα πράγματα πάνε πολύ πιο αργά στους 80 και άνω, όπου φαίνεται πως υπάρχει ακόμη ισχυρή επιφύλαξη και διστακτικότητα.

Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το ποσοστό από 63% πήγε στο 65%, ενώ στους 85 και άνω το ποσοστό ανέβηκε μόλις μία μονάδα: από το 62% πήγε στο 63%. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εντείνει την καμπάνια ώστε τα ποσοστά να αυξηθούν και άλλο. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και σκέψεις για ενίσχυση του εμβολιασμού μέσω άλλων οδών, όπως για παράδειγμα μιας κινητής ομάδας που θα το κάνει σε ανθρώπους οι οποίοι είναι κλινήρεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή