ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τζανάκης: Έως 500 νεκροί την εβδομάδα μέχρι τέλη Μαΐου

Τζανάκης: Έως 500 νεκροί την εβδομάδα μέχρι τέλη Μαΐου

Για αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας πως ο εβδομαδιαίος αριθμός θυμάτων θα κυμαίνεται μεταξύ 400 και 500 μέχρι το τέλος Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: Εξαδάκτυλος: Self-test πριν το πασχαλινό τραπέζι

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε σε πιθανό «πισωγύρισμα» λόγω της λειτουργίας της εστίασης, για τα self-tests και το Πασχαλινό τραπέζι, καθώς και για το ενδεχόμενο ενός «τέταρτου κύματος».

«Προβλέπουμε ότι μέχρι τις 20-25 Μαΐου θα έχουμε 400-500 νεκρούς από κορωνοϊό κάθε εβδομάδα, αυτό έχει προεξοφληθεί από τα νούμερα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «Δεν θα έχουμε “πισωγύρισμα” με το άνοιγμα της εστίασης και άλλων κλάδων, για μια σειρά από λόγους: Ο ιός θα “πέσει” έτσι κι αλλιώς τώρα με την ζέστη, καθώς είναι “χειμωνιάτικος”, ο δεύτερος λόγος είναι η πρόοδος του εμβολιασμού και ο τρίτος το κομμάτι των self-tests που γίνονται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που μέχρι τώρα δεν υποβαλλόταν σε έλεγχο».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι θα δούμε “τέταρτο κύμα” κορωνοϊού το επόμενο διάστημα κι αυτό διότι δείχνουν να τηρούνται τα μέτρα π.χ. στο λιανεμπόριο που άνοιξε με όρους “ιατρείου”, λειτουργεί τρίτη εβδομάδα και δεν είδαμε αύξηση των κρουσμάτων, αντιθέτως έχουμε μείωση».

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, έχουμε ήδη «χτίσει» ένα τείχος ανοσίας που φθάνει στο 30%-35%, καθώς έχουν ήδη γίνει πολλοί εμβολιασμοί και προγραμματίζονται εκατομμύρια άλλοι για τις επόμενες εβδομάδες.

«Κάποιος που έχει κάνει δύο διαδοχικά self-tests, πχ. σήμερα και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ασφαλές να βρεθεί με άλλους ανθρώπους για το τραπέζι του Πάσχα», είπε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας και γενικότερα, σε σχέση και με το άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες, ότι κάποιος με δύο αρνητικά self test θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να έχει εμβολιαστεί.