ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φαρμακοποιοί Αττικής: Self – test μόνο στις κανονικές ώρες λειτουργίας

Φαρμακοποιοί Αττικής: Self – test μόνο στις κανονικές ώρες λειτουργίας

Με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής γνωστοποίησε ότι η διάθεση των self – tests στους πολίτες θα γίνεται μόνο κατά τις ώρες κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων και όχι στη διάρκεια εφημεριών ή διανυκτερεύσεων.

Επίσης, από σήμερα οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται δωρεάν τα self – tests από τα φαρμακεία, κάτι που γνωστοποίησε η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών μέσω της ιστοσελίδας της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας, άνοιξε η πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας και πλέον μπορούν οι επαγγελματίες πωλητές να παραλαμβάνουν δωρεάν τα self-tests από τα φαρμακεία, επιδεικνύοντας το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο εγγράφο ταυτοποίησης.

Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID – 19».

Εναλλακτικά όσοι το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή rapid test ή PCR test από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Για όσους δεν υποβληθούν στον έλεγχο ή δεν καταχωρίσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα προβλέπεται πρόστιμο.

Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο πωλητής προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος όμως, μεταβαίνει εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).

Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ