Σύψας: Ο κορωνοϊός θα καταστραφεί το καλοκαίρι του 2022

Σύψας: Ο κορωνοϊός θα καταστραφεί το καλοκαίρι του 2022

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι του 2022 ο SARS-CoV-2 δεν θα μας απασχολεί εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας. Σε ομιλία του –στο πλαίσιο της ημερίδας «Θεραπευτικές Εξελίξεις 2021» της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο– ο καθηγητής, αφού ξεκαθάρισε ότι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας πέραν των δύο εβδομάδων είναι εξαιρετικά δύσκολες, ανέφερε ότι το επικρατέστερο σενάριο για το μέλλον είναι να υπάρξει άλλο ένα ισχυρό επιδημικό κύμα –πιθανόν τον Ιανουάριο του 2022– και ακολούθως η COVID-19 ή να αποκτήσει χαρακτήρα εποχικής ίωσης ή και να εξαλειφθεί από πολλές περιοχές του κόσμου. Και εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση είπε: «Τον Αύγουστο του 2022, όταν θα έχουμε τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, τότε ενδεχομένως θα καταστραφεί και ο ιός».

Ο κ. Σύψας παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα, σύμφωνα με την οποία διαφαίνεται πτωτική τάση σχεδόν σε όλη τη χώρα, πλην της Θράκης, και μια σταθεροποίηση, αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα, στις νοσηλείες σε απλές κλίνες COVID. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση της πίεσης λόγω της πανδημίας στο σύστημα υγείας θα είναι πολύ αργή και ανέφερε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμα και εάν ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) μειωθεί στο 0,9 –τώρα είναι 0,95 στην Αττική, 0,88 στη Νότια Ελλάδα, 1,01 στη Θεσσαλονίκη και 1,04 στη Βόρεια Ελλάδα–, έως και τις 21 Ιουνίου ο αριθμός των διασωληνωμένων θα είναι περίπου 400. Τέλος, τόνισε ότι κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα, έχουν καταγραφεί λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με το δεύτερο κύμα, το οποίο δείχνει την καλύτερη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 συγκριτικά με το παρελθόν.

Στην ίδια ημερίδα, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας έδειξε τον δρόμο προς μια κανονικότητα χωρίς μάσκες. Oπως είπε, όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης συναντά έναν πλήρως εμβολιασμένο πολίτη θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας, ενδεχομένως να μη φορούν και μάσκες, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στο πλαίσιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή