1.687 πορείες από την αρχή του έτους – Στο 11% η διακοπή της κυκλοφορίας

1.687 πορείες από την αρχή του έτους – Στο 11% η διακοπή της κυκλοφορίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αποτιμά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις. Και αυτό, διότι μόλις στο 11% των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του χρόνου μέχρι χθες διεκόπη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της επικράτειας. 

Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά 1.687 συναθροίσεις. Από αυτές, η κυκλοφορία διεκόπη στις 188. Συγκεκριμένα στην Αττική διοργανώθηκαν 470 διαδηλώσεις, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διακόπτεται στις 51 από αυτές, ποσοστό δηλαδή 10,8%. Σε όλες τις υπόλοιπες, οι διαδηλωτές είτε δεν κινήθηκαν επί του οδοστρώματος είτε κατέλαβαν μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας. 

Διαφορετικά πάντως είναι τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 41,1%. Από την 25η Ιανουαρίου μέχρι την 25η Απριλίου στη συμπρωτεύουσα έγιναν 185 διαδηλώσεις. Στις 76 από αυτές πραγματοποιήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τις περισσότερες από αυτές τις κινητοποιήσεις διοργάνωσαν φοιτητές. «Από το σύνολο των συναθροίσεων που πραγματοποιήθηκαν στην επικράτεια, μόλις στο 11,1% των περιπτώσεων έγινε διακοπή της κυκλοφορίας. Εξαίρεση αποτελεί η Θεσσαλονίκη, όπου σε ποσοστό 41,1% πραγματοποιήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας, λόγω συγκεντρώσεων που σχετίζονταν με φοιτητική δραστηριότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. 

Ο νόμος για τις δημόσιες συναθροίσεις ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2020, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το «Εθνικό σχέδιο διαχείρισης δημόσιων συναθροίσεων». Φιλοσοφία του σχεδίου είναι η χρήση κατά προτεραιότητα δυνάμεων ήπιας αστυνόμευσης, όπως η ομάδα διαχείρισης οριοθέτησης συναθροίσεων (ΟΔΟΣ) και μόνο σε περίπτωση επεισοδίων, με τα δακρυγόνα και το νερό να αποτελούν την ύστατη λύση για την αντιμετώπιση επεισοδίων. «Θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης», είχε επισημάνει σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν στην «Κ» ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αποσυρθεί στην έδρα τους για επανεκπαίδευση, την πρώτη μετά το 2011. Ταυτόχρονα, θεωρούν επιτυχημένη την ομάδα ΟΔΟΣ που το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται για την αστυνόμευση πλατειών όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή