Τουρισμός: Χωρίς καραντίνα ταξιδιώτες από επτά ακόμα χώρες

Τουρισμός: Χωρίς καραντίνα ταξιδιώτες από επτά ακόμα χώρες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται οι χώρες από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στη χώρα χωρίς καραντίνα, με προϋπόθεση είτε τον εμβολιασμό είτε το αρνητικό τεστ. Ειδικότερα, η ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) προχώρησε σε τροποποιήσεις των αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού (COVID-19 NOTAM), ενώ ταυτόχρονα παρατείνονται ορισμένες από τις ήδη ισχύουσες. 

Απαλλάσσονται από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, υπό προϋποθέσεις, της επταήμερης καραντίνας και οι μόνιμοι κάτοικοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Ρουάντας, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης. Χωρίς καραντίνα εισέρχονται στην επικράτεια ήδη οι επιβάτες (μόνιμοι κάτοικοι) των χωρών της Ε.Ε., της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας και του Ισραήλ, αρκεί να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν αρνητικό PCR τεστ COVID-19.

Η NOTAM (αεροπορική οδηγία) για τις πτήσεις εσωτερικού ισχύει μέχρι τις 10 Μαΐου και προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνον οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (essential travel), που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς – επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Η NOTAM για τις πτήσεις εξωτερικού προβλέπει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην αυτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons).

Ολοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες. 

Οι ταξιδιώτες που προβλέπεται ότι θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα θα πρέπει:

• Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. 

• Να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. 

Ειδικά για τους Ρώσους επιβάτες η αεροπορική οδηγία προβλέπει την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και του αρνητικού μοριακού τεστ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή