Το καλεντάρι του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Το καλεντάρι του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 60.000 ραντεβού για εμβολιασμό έκλεισε η ηλικιακή ομάδα των πολιτών 30-39 ετών. Η σχετική πλατφόρμα άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ όσοι έκλεισαν άμεσα το ραντεβού, είχαν την δυνατότητα να εμβολιαστούν ακόμα και σήμερα με την πρώτη δόση του σκευάσματος της AstraZeneca.

Tην Μεγάλη Πέμπτη έρχεται η σειρά για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών (μόνο για AstraZeneca) και το Μεγάλο Σάββατο για τους 45-49 ετών (για όλα τα σκευάσματα).

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε πως «τα ραντεβού είναι αρκετά», υπογραμμίζοντας ότι «κάποιος που θα κλείσει ραντεβού, μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και την επόμενη μέρα». 

Διαβάστε: Lockdown: Προς κατάργηση τα sms, ανοίγουν οι μετακινήσεις – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Η δεύτερη δόση 

Σημειώνεται ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca θα υπάρχει μια ευελιξία ανάμεσα στην 1η με την 2η δόση, που έχει διάρκεια 12 εβδομάδων.

«Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει», είπε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει «μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Η πλατφόρμα για τους 50-54 ετών

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών
  • και την περασμένη Τετάρτη για την ομάδα 55-59 ετών.

Την ίδια ώρα, υπό μελέτη βρίσκεται σχέδιο για κατ’ οίκον εμβολιασμό πληθυσμού, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, αλλά μπορούμε να παει και καλύτερα».

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι αν ήταν στο χέρι του, θα επέλεγε να εμβολιαστεί με Astrazeneca. Ο ίδιος σημείωσε ότι έως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται.

Διαβάστε: «Κάντε το εμβόλιο»: Η νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό (video)

epitachynontai-oi-emvoliasmoi-ta-skeyasmata-ana-ilikiaki-omada0

Διαβάστε: Τα σκευάσματα ανά ηλικιακή ομάδα

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε την πρώτη δόση έχει ήδη κάνει το 25% και το 10% που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, έχει κάνει και τη δεύτερη, ενώ επιταχύνεται και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών. Το τείχος ανοσίας προβλέπεται στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ ήδη «βλέπουμε αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Διαβάστε: Εκ παραδρομής ακυρώσεις – Επαναπρογραμματισμός ραντεβού

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

  • Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
  • Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
  • Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
  • Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
  • Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
  • Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%. 
Το καλεντάρι του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα-1

Εμβόλιο στις διακοπές

Με στόχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και τη διευκόλυνση των πολιτών σε περίπτωση που η β΄ δόση τους συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, η Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί αυτή να χορηγείται σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας.

Τη σχετική πρόθεση γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πολίτες να μπορούν να εμβολιάζονται και στην περιοχή της εξοχικής τους κατοικίας.

Το καλεντάρι του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα-2

Η προτροπή του πρωθυπουργού

Προτροπή να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν απέναντι στην πανδημία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, μέσω της οποίας κλείνουν ραντεβού για το εμβόλιο οι ηλικίες 30 έως 39 ετών.

«Από σήμερα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι συμπολίτες μας ετών 30-39! Θωρακιζόμαστε και προστατεύουμε τους αγαπημένους μας. Εμβολιαζόμαστε! https://emvolio.gov.gr» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

 

Δημοσκόπηση

Συντριπτικό «ναι» στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δίνει η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, το 75% δίνει θετική απάντηση στο ερώτημα για τον αν θα κάνει το εμβόλιο, σε αντίθεση με το 22% που έχει αρνητική αντίδραση. «Σίγουρα ναι» απαντά το 56%, ενώ το 19% απαντά «μάλλον ναι». «Σίγουρα όχι» απαντά το 12% και «μάλλον όχι» το 10%. Το 3% απαντά «Δεν γνωρίζω/ Δεν απαντώ». [Διαβάστε]

dimoskopisi-treis-stoys-tesseris-ellines-tha-kanoyn-to-emvolio0

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή