Σύλληψη Γιάννη Λαγού: Τα επόμενα βήματα για την έκδοσή του στην Ελλάδα

Σύλληψη Γιάννη Λαγού: Τα επόμενα βήματα για την έκδοσή του στην Ελλάδα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη χθες έξω από το σπίτι του στη βελγική πρωτεύουσα ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής και είχε καταδικαστεί, όπως και άλλα πολιτικά στελέχη της, σε πολυετή κάθειρξη για την εγκληματική δράση της οργάνωσης.

Η βελγική αστυνομία τον έθεσε υπό κράτηση εκτελώντας ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές μόλις το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε χθες να άρει την ασυλία του προκειμένου να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για την δράση του Γιάννη Λαγού στο πλαίσιο των οργανωμένων εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι η άρση της ασυλίας του εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (658 ψήφοι υπέρ, 25 κατά, 10 απόντες).

Επιβεβαίωση

Την είδηση της σύλληψής του επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γιάννης Λαγός, που έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης ως ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε, επιχειρώντας να πολιτικοποιήσει την υπόθεσή του: «Είμαι σε βελγικό περιπολικό. Οι κλέφτες, άθεοι και ανθέλληνες με πάνε φυλακή. Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα. Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ. Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω η Ορθοδοξία». Το γραφείο του εισαγγελέα Βρυξελλών περιορίστηκε στη λιτή δήλωση ότι ο έκπτωτος ευρωβουλευτής «στερήθηκε της ελευθερίας του σήμερα στις 12 το μεσημέρι».

Δεν ήταν σαφές αν, όταν συνελήφθη, επιχειρούσε να διαφύγει από τη χώρα. Τη Μεγάλη Δευτέρα είχε προσέλθει στο εξεταστικό κέντρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξεταστεί για κορωνοϊό. Σύμφωνα με κάποιες δημοσιογραφικές αναφορές, είχε επικαλεστεί ως λόγο για τη διενέργεια του τεστ την πρόθεσή του να ταξιδέψει σήμερα στη Νορβηγία. 

Ο ίδιος πάντως (μέσω Twitter) διέψευσε ότι σκόπευε να διαφύγει στη σκανδιναβική χώρα. Η Νορβηγία, σημειώνεται, παρότι δεν ανήκει στην Ε.Ε., έχει ενταχθεί στο δίκτυο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από το 2019 – άρα οι διαδικασίες έκδοσής του από εκεί στην Ελλάδα δεν θα ήταν πιο περίπλοκες σε σύγκριση με το Βέλγιο.

Ο κατάδικος, που ήταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής από το 2012 έως το 2019 αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή, θα μπορούσε να εκδοθεί στην Ελλάδα εντός 48 ωρών. Εκτός και αν προβάλει, ως έχει δικαίωμα και προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αντιρρήσεις για τη σύλληψή του, γεγονός που θα καθυστερήσει την έκδοσή του προκειμένου να εκτίσει στη φυλακή την ποινή του, καθώς, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, δεν του δόθηκε αναστολή και οφείλει να εκτίσει την ποινή του άμεσα, πριν ακόμα γίνει η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (εφετείο).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Βέλγιο είναι υποχρεωμένο να λάβει την τελεσίδικη απόφαση για την έκδοση εντός 60 ημερών από την ημερομηνία της σύλληψης.

Πλην του Γιάννη Λαγού, και άλλα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής εκτίουν ήδη ποινές κάθειρξης, όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης και άλλοι, ενώ ο μόνος που ακόμα διαφεύγει είναι ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί αλλά δεν έχει εντοπιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή