e-Κτηματολόγιο: Νέες συναλλαγές πολιτών

e-Κτηματολόγιο: Νέες συναλλαγές πολιτών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφιακές… εν μέρει γίνονται οι συναλλαγές των πολιτών με το κτηματολόγιο στην Αθήνα. Αιτία, η λήξη της σύμβασης με τον ανάδοχο της κτηματογράφησης, που δημιούργησε αίφνης κενό, το οποίο θα καλυφθεί από την ψηφιακή πύλη που τέθηκε σε λειτουργία προ δεκαημέρου. Ωστόσο, για να δηλώσει ένα νέο συμβόλαιο ο πολίτης θα πρέπει και πάλι να επισκεφθεί το υποθηκοφυλακείο Αθηνών εκτυπώνοντας τα διάφορα ψηφιακά πιστοποιητικά, για να λάβει πιστοποιητικό μεταγραφής. 

Για διάφορες αιτίες, η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων έχει καθυστερήσει περισσότερο από ενάμισι έτος. Πρόσφατα, ο ανάδοχος του έργου (η εταιρεία Χωρομετρία) έλαβε παράταση 25 μηνών. Ομως δεν έλαβε παράταση και η λειτουργία του γραφείου κτηματογράφησης –παρότι ο ανάδοχος την πρότεινε– και ως αποτέλεσμα χθες το γραφείο έκλεισε. Για να καλύψει το κενό, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» επιστράτευσε τη νέα ψηφιακή πύλη (ktimatologio.gov.gr) που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της. Ετσι, εκτός από το «πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου», που πλέον εκδίδεται ψηφιακά για όλες τις υπό κτηματογράφηση περιοχές (και απαιτείται για πολλές δικαιοπραξίες, μεταξύ των οποίων και η αγοραπωλησία ενός ακινήτου), μέσω της ψηφιακής πύλης θα υποκατασταθούν και οι εργασίες που διεκπεραίωνε το γραφείο κτηματογράφησης της Αθήνας.

Αυτό βέβαια δημιουργεί μερικά παράδοξα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοράς ενός ακινήτου, ο αγοραστής θα πρέπει να υποβάλει ψηφιακά τη δήλωση, να πληρώσει ηλεκτρονικά το τέλος και μετά… να τα τυπώσει, μαζί με το έντυπο «επιτυχούς υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης» και το τοπογραφικό (εφόσον έχει συναφθεί) και να τα καταθέσει αυτοπροσώπως στο υποθηκοφυλακείο για να πάρει πιστοποιητικό μεταγραφής. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί, εφόσον υπάρχει εδώ και μήνες δυνατότητα ψηφιακής υποβολής του συμβολαίου στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» απευθείας από τους συμβολαιογράφους, αυτό εξακολουθεί και γίνεται από τους ίδιους τους πολίτες. Να σημειωθεί, από την άλλη, ότι σύμφωνα με πηγές του «Ελληνικού Κτηματολογίου», ο αριθμός των συμβολαιογράφων που έχουν λάβει ψηφιακή διαπίστευση είναι μικρός.

Τέλος, χθες ξεκίνησε και η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας (Δήμοι Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας), καθώς και η προανάρτηση των στοιχείων στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Ανάρτηση και προανάρτηση πραγματοποιούνται μόνο ψηφιακά, μέσω του www.ktimatologio.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή