Η μαύρη αγορά των ψεύτικων εμβολίων

Η μαύρη αγορά των ψεύτικων εμβολίων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Pfizer επιβεβαίωσε στην «Κ» πως έχει εντοπίσει ψεύτικα εμβόλια στο Μεξικό και στην Πολωνία, όπου οι υποτιθέμενες δόσεις μάλλον εμπεριείχαν αντιρυτιδική θεραπεία. Γύρω στα 80 άτομα εμβολιάστηκαν με ψεύτικα εμβόλια σε κλινική στο Μεξικό, πληρώνοντας περίπου 1.000 δολάρια για κάθε δόση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Το πρόβλημα των ψεύτικων εμβολίων δεν είναι καινούργιο, αλλά όσο το λανσάρισμα διαθέσιμων δόσεων θα καθυστερεί τόσο θα εντείνεται. Εδώ και μήνες, από τότε που κάποιοι πολίτες διάφορων χωρών άρχισαν να εμβολιάζονται, αρκετά εμβόλια –τις περισσότερες φορές ψεύτικα αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις αληθινά– εμφανίστηκαν στη μαύρη, online και offline, αγορά. Στο dark web, το «σκοτεινό» και απόκρυφο κομμάτι του Διαδικτύου όπου, εκτός των άλλων, γίνονται παράνομες πωλήσεις ποικίλων προϊόντων και οι διευθύνσεις δεν τελειώνουν σε .com, .gr, .co.uk και τα λοιπά, αλλά σε .onion ούτως ώστε να παραμένει κρυφή η τοποθεσία του κάθε domain, διαφημίζονται ακόμη πολλές δόσεις προς πώληση. 

Στο Steriod King, μια ιστοσελίδα που αυτοαποκαλείται «ο καλύτερος πωλητής στεροειδών» στο deep web, του οποίου το dark web είναι κομμάτι, κάθε δόση του εμβολίου της Moderna πωλείται για 28 δολάρια. Η ιστοσελίδα ισχυρίζεται πως διαθέτει σχεδόν 16.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Μία δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech πωλείται για 39 δολάρια, ενώ σε μαζικότερες πωλήσεις εμβολίων γίνονται προσφορές: 800 δόσεις του εμβολίου της Pfizer πωλούνται για 20.000 δολάρια, 120 δόσεις του Moderna για 2.500 δολάρια. Οι δέκα δόσεις του εμβολίου Pfizer είναι σε έκπτωση – από τα 390 δολάρια που ήταν η αρχική τιμή τους, τώρα διαφημίζονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα για 40 δολάρια λιγότερο. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik είναι πολύ φθηνότερο, με τις δέκα δόσεις του να πωλούνται για 80 δολάρια, ενώ οι 1.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου είναι μισή τιμή – από την αρχική τιμή των 8.000 δολαρίων, τώρα πωλούνται τέσσερις. 

Η Pfizer δήλωσε στην «Κ» πως κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα εμβόλιο από το Διαδίκτυο – «κανένα έγκυρο εμβόλιο δεν πωλείται online», τόνισε η εταιρεία. Η Ιντερπόλ δήλωσε τον Μάρτιο πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές κατάσχεσαν εκατοντάδες ψεύτικα εμβόλια κατά του κορωνοϊού – γύρω στις 400 αμπούλες, ή 2.400 δόσεις, που εμπεριείχαν το ψεύτικο εμβόλιο βρέθηκαν σε αποθήκη στο Γκέρμιστον, μια μικρή πόλη της Νότιας Αφρικής. Στην Κίνα, η αστυνομία συνέλαβε τον Μάρτιο 80 υπόπτους και κατάσχεσε πάνω από 3.000 ψεύτικα εμβόλια. Στην Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές λένε στην «Κ» πως δεν έχει πέσει στην αντίληψή τους κάποιο περιστατικό αγοραπωλησίας ψεύτικων εμβολίων μέσω dark web. «Οποιος αγοράζει αυτά τα φάρμακα βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο και δίνει χρήματα σε οργανωμένους εγκληματίες», επισήμανε η Ιντερπόλ. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τις αρμόδιες αρχές για να καταπολεμήσουμε αυτό το παράνομο εμπόριο», σημείωσε η Pfizer.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή