Θεμιστοκλέους: Αρχές Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τους 40-44

Θεμιστοκλέους: Αρχές Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τους 40-44

Η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών θα είναι η επόμενη για την οποία θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών θα είναι η επόμενη για την οποία θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα γνωρίζουμε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών, καθώς εξαρτάται από τις συμμετοχές και τις παραδόσεις των εμβολίων.

Όπως είπε, για τους πολίτες ηλικίας 45-49 ετών, η πλατφόρμα ανοίγει για όλα τα εμβόλια το Μεγάλο Σάββατο.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Συνεδριάζει για μετακινήσεις και SMS

Αναφορικά με τους πολίτες 30-39 ετών, είπε ότι έχουν προγραμματιστεί 103.000 ραντεβού. Όπως τόνισε, πρόκειται για σημαντικό αριθμό, ο οποίος θα ανέβει.

Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, σημείωσε πως «αν πάμε με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις, πιστεύουμε ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Ως προς τις εγκύους, ανέφερε ότι συστήνεται να κάνουν εμβόλια mRNA, ωστόσο όπως πρόσθεσε, δεν απαγορεύεται να κάνουν AstraZeneca. Ανέφερε, δε, ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα μεγάλων κλινικών δοκιμών από τη Βρετανία. 
Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που θηλάζουν, είπε ότι δεν υπάρχει σύσταση για κάποιο εμβόλιο.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι οι πολίτες που εμβολιάζονται με AstraZeneca, θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη, αντί για 12.

⇒ Διαβάστε ακόμη: «Κάντε το εμβόλιο»: Η νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό (video)

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson θα ξεκινήσουν στις 5 Μαΐου. Όπως είπε, μετά το Μεγάλο Σάββατο οι πολίτες 45 και άνω θα μπορούν να εμβολιαστούν με κάποιο από τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, ένα εκ των οποίων το J&J.

Αναφορικά με τους αλλοδαπούς υπηκόους, είπε ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινό ΑΜΚΑ και μετά καθίστανται δικαιούχοι για εμβολιασμό.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Το καλεντάρι του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Νωρίτερα, ερωτηθείσα αν μπορεί μέσα στον Μάιο να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των 20άρηδων, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη απάντησε: «Ο προγραμματισμός των ραντεβού ναι, ευελπιστούμε και να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί μέσα στον Μάιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή