Ώρα αποφάσεων για sms, μετακινήσεις και εστίαση

Ώρα αποφάσεων για sms, μετακινήσεις και εστίαση

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις έξι το απόγευμα αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από Δευτέρα σε ό,τι αφορά τη χρήση sms και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Στην ενημέρωση που θα γίνει αντί της Παρασκευής αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα, με αφορμή και το άνοιγμα της εστίασης, ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα SMS στο 13033.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι η εστίαση θα λειτουργήσει χωρίς περιορισμό στις μετακινήσεις.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισήμανε ότι «δεν χρειάζεται η αποστολή SMS για την εστίαση», ενώ σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας στις 23:00 ανέφερε ότι «23:00 είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μετά τις 23:00 μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να κυκλοφορούν», καλώντας τους πολίτες να υπολογίζουν το χρόνο τους ώστε στις 23:00 να έχουν φτάσει στα σπίτια τους.

Σε μια εξελιξη της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, υπάρχει η πληροφορία ότι η Επιτροπή κατέληξε στην άποψη να εξακολουθήσει να υπάρχει το SMS για τις μετακινήσεις (και για την εστίαση) έως και τις 15 Μαΐου. Ως εκ τούτου, από τη Δευτέρα του Πάσχα για την μετακίνηση σε χώρους εστίασης, θα στέλνουμε SMS στο 13033 με τον κωδικό 6.

Όπως και να έχει, το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις και θα ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα. Επίσης, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης για σωματική άσκηση με τον κωδικό «6».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα συμπεριλαμβάνονται και τα μπαρ στο άνοιγμα της εστίασης από την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Παπαθανάσης είπε πως το θέμα των ΚΑΔ που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, καθώς και η χρήση του SMS μετακίνησης, αποτελούν τα σημερινά υπό εξέταση θέματα της Επιτροπής.

«Όλο το σύστημα των SMS είναι υπό αναμόρφωση, να περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις», σημείωσε σχετικά και είπε πως «στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις» ξεκαθαρίζοντας ότι, «τη Δευτέρα θα είναι ξεκάθαρο το πώς θα λειτουργήσουν».

Το ίδιο είπε και για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και το λιανεμπόριο χωρίς την αποστολή SMS, ότι δηλαδή «το θέμα είναι υπό αναμόρφωση», ζητώντας υπομονή μέχρι τις ανακοινώσεις.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες θα επαναλειτουργήσει η εστίαση από τις 3 Μαΐου.

• Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί, σε αντίθεση με πέρυσι, η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.

• Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.

• Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.

• Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.

• Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά, όπως είχε γίνει πέρυσι, όταν άνοιξε στα τέλη Μαΐου η εστίαση.

• Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

• Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.

• Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.

• Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.

• Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Υπό εξέταση η επαναλειτουργία και των καφέ-μπαρ

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί τελικώς από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου και η λειτουργία των καφέ-μπαρ, των καταστημάτων δηλαδή που έχουν κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα από τα σημεία εκείνα των αποφάσεων για την επαναλειτουργία της εστίασης που έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση και κυρίως μεγάλη δυσαρέσκεια, καθώς απαγορεύει σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, επιτρέποντας στην ουσία την ίδια ώρα σε άλλες που παρέχουν όμοιες υπηρεσίες να ανοίξουν κανονικά.

Οι τελικές ρυθμίσεις, πάντως, θα περιληφθούν στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη. Στην απόφαση αυτή εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και σε ημιυπαίθριους χώρους, αρκεί αυτοί να είναι ανοικτοί και όχι σε κλειστό χώρο χωρίς τζάμια, όπως είχε ισχύσει πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επιτρέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου της εστίασης που έχουν κάποιον από τους ακόλουθους ΚΑΔ ως κύριο (πριν από την 1η Μαρτίου 2020): 56.10 (εστιατόρια), 56.30.10.03 (υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο), 56.30.10.06 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια), 56.30.10.07 (υπηρεσίες καφετέριας), 56.30.10.14 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο). Δεν επιτρέπεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ 56.21 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, δηλαδή επιχειρήσεις catering), με ΚΑΔ 56.30 (υπηρεσίες ποτών) και οι οκταψήφιοι. Στην ουσία έχουν μείνει εκτός δυνατότητας λειτουργίας όχι μόνο τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ που λειτουργούν αποκλειστικά ως τέτοια (με ΚΑΔ 56.30.10.01), ντίσκο, κλαμπ και τα Ιnternet καφέ, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και τα καφέ μπαρ (οι επιχειρήσεις δηλαδή που έχουν κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04).

Τι σημαίνει το τελευταίο πρακτικά; Ότι από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται να λειτουργεί κανονικά ένα κατάστημα με κύριο ΚΑΔ 56.30.10.07 (καφετέρια), που το βράδυ μπορεί να σερβίρει και ποτά, αλλά εάν δίπλα βρίσκεται ένα καφέ-μπαρ με κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04, που έως το απόγευμα μπορεί να σερβίρει καφέ και το βράδυ ποτά, δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, να λειτουργήσει. Την ίδια ώρα, επίσης, μπορεί να λειτουργεί ένα εστιατόριο με κύριο ΚΑΔ 56.10, όπου φυσικά οι πελάτες μπορεί να καταναλώνουν αλκοόλ, αλλά όχι ένα καφέ-μπαρ που σερβίρει και φαγητό, ακριβώς διότι έχει κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή