Έως τις 15 Μαΐου η χρήση των sms – Με τον κωδικό «6» η εστίαση

Έως τις 15 Μαΐου η χρήση των sms – Με τον κωδικό «6» η εστίαση

Από αύριο Πέμπτη είναι ανοιχτές οι διαδημοτικές μετακινήσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τις 15 Μαΐου, όταν και θα αρθούν οι περιορισμοί στις υπερτοπικές μετακινήσεις, θα συνεχίσουν να ισχύουν τα sms, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτική Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, τόνισε πως για τη μετάβαση σε κατάστημα εστίασης, η οποία επανεκκινεί τη Δευτέρα 3 Μαΐου, οι πολίτες καλούνται να αποστέλλουν sms με κωδικό «6».

«Τα εστιατόρια και τα καφέ θα κλείνουν στις 22.45 και όλοι πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε στα σπίτια μας στις 23.00», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι από αύριο Πέμπτη είναι ανοιχτές οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Οσόν αφορά στα μέτρα προστασίας στις εκκλησίες, είπε ότι την Κυριακή του Πάσχα μπορούν να συγκεντρωθούν τα μέλη δύο οικογενειών -έως 9 άτομα για εσωτερικό χώρο, έως 12 για εξωτερικό χώρο- έχοντας αποστείλει sms με κωδικό «6» στο 13033.

Ειδικότερα, για τη λειτουργία των Εκκλησιών θα ισχύουν τα εξής:

– Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

– Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

 – Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Σταδιακή αποκλιμάκωση

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρατηρείται αποκλιμάκωση της επιδημίας.

«Η μείωση έφτασε στο 15% και ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση 4,5%», είπε, σημείωσε ωστόσο ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Οι νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο είναι γύρω στις 462 και συνολικά νοσηλεύονται 5.300 ασθενείς. Οι ΜΕΘ στην επικράτεια παρουσιάζουν πληρότητα 90%. Ο δείκτης Rt βρίσκεται κάτω από την μονάδα, στο 0,97%», δήλωσε.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του εμβολιασμού για τις ηλικίες 40 – 44

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανοίγει από απόψε το βράδυ η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Η πλατφόρμα είχε ανακοινωθεί πως θα ανοίξει την Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο τα πρώτα ενημερωτικά SMS για όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τις επόμενες ώρες.

«Είμαστε περήφανοι για το εγχείρημα της “Ελευθερίας”, καθώς ξεπεράσαμε τους 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς», είπε και πρόσθεσε ότι από την Τετάρτη 5 Μαΐου θα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και θα γίνει κατορθωτό να χορηγούνται 100.000 δόσεις την ημέρα. Τόνισε δε ότι εντός Μαΐου θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικες άνω των 30 ετών.

Πρόσθεσε ότι 9.142 άνθρωποι της ομάδας 30-39 ετών ήδη έχουν εμβολιαστεί.

Κρούσματα

Σε 2.781 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 63 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 10.242. Παράλληλα, σε 805 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή