Άρση lockdown: Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής μηνύματος

Άρση lockdown: Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής μηνύματος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αν και η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει βελτιούμενη και πλέον γίνεται πιο εμφανές ότι το τρέχον πανδημικό κύμα υποχωρεί, οι ειδικοί επιστήμονες αποφάσισαν να παρατείνουν λίγο ακόμα το μέτρο της βεβαίωσης μετακίνησης, σε μια προσπάθεια η σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων χωρίς μουσική και η μετάβαση σε καφέ και εστιατόρια θα γίνεται με τη χρήση του κωδικού 6. Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε και τα μέτρα προστασίας στους ναούς, σημειώνοντας ότι οι πιστοί θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις –επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. στο εσωτερικό των εκκλησιών και ένα άτομο ανά 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους– και να κάνουν χρήση διπλής μάσκας.

«Μετά από πολλές εβδομάδες βλέπουμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος που όλοι περιμέναμε», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας: «Είμαστε χαρούμενοι, έχουμε αισιοδοξία, αλλά η χαλάρωση αργεί ακόμα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το επιδημικό φορτίο υποχωρεί, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να έχει μειωθεί κατά 15%. Ηπια μείωση παρατηρείται στις νέες εισαγωγές (μέσος όρος του επταημέρου είναι 462 την ημέρα), ωστόσο υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με 5.300 ασθενείς να νοσηλεύονται λόγω της νόσου. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.781 νέα κρούσματα και 63 θανάτους. Ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (Rt) υπολογίζεται στο 0,97 στην επικράτεια, ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι στο 4,58%. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 805 ασθενείς με COVID-19. 

Εως τις 28 Απριλίου είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr 1.743.029 αποτελέσματα αυτοδιαγνωστικών ελέγχων και είχαν καταγραφεί 4.392 θετικά αποτελέσματα έπειτα από επανέλεγχο, τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, αφορούσαν άτομα που δεν είχαν υποψία ότι είχαν προσβληθεί από τη νόσο.

Την ίδια στιγμή, χθες το απόγευμα αναμενόταν να ξεπεράσουν τα 3.000.000 οι εμβολιασμοί έναντι της COVID-19 στη χώρα μας, ενώ, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο στόχος είναι από τις 5 Μαΐου να διενεργούνται σε καθημερινή βάση 100.000 εμβολιασμοί. 

Από χθες το απόγευμα ξεκίνησε η αποστολή των sms στους πολίτες ηλικίας 40 έως 44 ετών προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca και το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα άτομα 45 έως 49 ετών. Εως και χθες το μεσημέρι, 106.652 πολίτες ηλικίας 30 έως 39 ετών είχαν προγραμματίσει το δικό τους ραντεβού, ενώ 9.142 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν ήδη εμβολιαστεί. «Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους “ξεστοκάρουμε εμβόλια”. Αντιθέτως, δίνουμε πρόσβαση στα εμβόλια σε όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε», τόνισε ο κ. Κικίλιας, απαντώντας στη σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, και κάλεσε όλους να επιδείξουν την «αναγκαία αυτοσυγκράτηση και πατριωτισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή