Το διεθνές βραβείο «Lord Byron» σε τρεις φιλέλληνες

Το διεθνές βραβείο «Lord Byron» σε τρεις φιλέλληνες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νοητή συνέχεια του φιλελληνισμού από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, κατά την οποία έγινε διαδικτυακά η απονομή του διεθνούς βραβείου «Lord Byron» για το 2021 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Ο Λόρδος Βύρων υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα, ανήκε στην πρώτη γενιά που είχε λάβει κλασική παιδεία στην Ευρώπη και έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον δυτικό κόσμο. Η Ελλάδα του χρωστά την ελευθερία της», επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, που συνδιοργάνωσε την τελετή.  

Με το βραβείο τιμήθηκαν τρεις διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των τεχνών και των επιχειρήσεων, που συνδέονται πολυεπίπεδα με τη χώρα μας αλλά και τον αγώνα της Ανεξαρτησίας: ο πρώην γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, o Γάλλος πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Jack Lang και ο Ελβετός τραπεζίτης Charles Pictet.

Αναδρομή στη Μασαχουσέτη των αρχών του 19ου αιώνα έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εκεί ο Edward Everett και ο Thomas Winthrop μετά τη θυσία του Βύρωνα στο Μεσολόγγι κινητοποίησαν τους Αμερικανούς και συνέστησαν την πρώτη Επιτροπή Φιλελληνισμού», υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης. Οι επαναστατημένοι Ελληνες έλαβαν το πρώτο δάνειο, που σηματοδότησε και την πρώτη έμμεση αναγνώριση του ελληνικού κράτους. Τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν την πολιτεία της Μασαχουσέτης με την Ελλάδα και την Αθήνα υπογράμμισε ο Αμερικανός πολιτικός, απόγονος του Winthrop: «Τα διδάγματα από τον ελληνικό αγώνα της ανεξαρτησίας τα κουβαλώ σε όλη μου την πορεία».

«Ηρθα στην Ελλάδα πρώτη φορά 15 ετών, έως τότε γνώριζα μόνον τον αρχαίο πολιτισμό, μαγεύτηκα όμως και από τη σύγχρονη Ελλάδα και αυτό το πάθος δεν με εγκατέλειψε ποτέ», σημείωσε ο Γάλλος πολιτικός Jack Lang, που κατονόμασε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους από την Ελλάδα, τους οποίους έχει γνωρίσει προσωπικά. «Ξεχωρίζω τη Μελίνα, η οποία δεν ήταν απλώς φίλη, ήταν αδελφή», τόνισε. 

Τη συμβολή της ελβετικής οικογένειας Pictet de Rochemοnt/Eynard, που συνδέονταν με προσωπική φιλία με τον Ιωάννη Καποδίστρια, όχι μόνον στην επανάσταση αλλά και στη θεμελίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Από το ταξίδι του μέλιτος επισκέπτομαι συνεχώς την Ελλάδα», ανέφερε ο βραβευθείς απόγονος, Charles Pictet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή