Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Ανοίγει ο δρόμος για τα «πράσινα» διαβατήρια

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Ανοίγει ο δρόμος για τα «πράσινα» διαβατήρια

πιστοποιητικά-εμβολιασμού-ανοίγει-ο-561348331

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στη θέση του για τον κανονισμό που θα θεσμοθετήσει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό κατέληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με την τελική μορφή του. Οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές διαφωνίες, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την ολοκλήρωση της νομοθετικής αλλά και της τεχνικής επεξεργασίας που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του πιστοποιητικού πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Βασικό αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι το πιστοποιητικό –το οποίο θέλει να μετονομαστεί σε «Πιστοποιητικό COVID-19»– να αφορά μόνο εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η κοινή θέση του Συμβουλίου είναι ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν τη διακριτική ευχέρεια να αναγνωρίζουν και εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον EMA. Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήδη χρησιμοποιούν το ρωσικό Sputnik V στην εκστρατεία εμβολιασμού τους, ενώ η κυβέρνηση Ορμπαν στην Ουγγαρία έχει χρησιμοποιήσει και το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm. Αμφότερα αυτά τα εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί από τον EMA.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο θα επιμείνει να αποκλειστεί η επιβολή περιοριστικών μέτρων σε ταξιδιώτες που πληρούν έναν από τους τρεις όρους του πιστοποιητικού. Η τελική αρμοδιότητα για την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες ανήκει στα κράτη-μέλη, ωστόσο οι ευρωβουλευτές θα επιμείνουν ότι, για να έχει νόημα το πιστοποιητικό, πρέπει να συνεπάγεται απαλλαγή από τέτοια μέτρα.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Ανοίγει ο δρόμος για τα «πράσινα» διαβατήρια-1

Η επέκταση της χρήσης του στο εσωτερικό (π.χ. σε εστιατόρια ή κινηματογράφους) είναι θέμα των κρατών-μελών, αλλά η άρση της καραντίνας για τους κατόχους του πιστοποιητικού θεωρείται από τους ευρωβουλευτές ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο με την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων στη Ζώνη Σένγκεν – κάτι το οποίο εγγυάται η Συνθήκη της Λισσαβώνας. Ο Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκουιλάρ, ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που είναι ο βασικός εισηγητής του Κοινοβουλίου για το θέμα, είπε χαρακτηριστικά ότι η Ζώνη Σένγκεν «βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση» εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβάλει μονομερώς τα κράτη-μέλη στις διασυνοριακές μετακινήσεις.

Ενα ακόμα αίτημα του Κοινοβουλίου, στο όνομα της μη διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι να χορηγούνται δωρεάν τα διαγνωστικά τεστ που θα επιτρέπουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις. Αρκετοί ευρωβουλευτές χθες μίλησαν επίσης για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων για την προστασία των προσωπικών υγειονομικών δεδομένων των Ευρωπαίων.

Ο κίνδυνος

Στην παρέμβασή του στην αρχή της συζήτησης για το πιστοποιητικό στην Ολομέλεια χθες, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι αν δεν υλοποιηθεί εγκαίρως η νομοθετική και τεχνική διαδικασία, «ελλοχεύει ο κίνδυνος κατακερματισμού ανά την Ευρώπη, με πολλαπλές, ενδεχομένως ασύμβατες εθνικές λύσεις». Αυτό, είπε, θα αυξήσει την πιθανότητα διασποράς πλαστών πιστοποιητικών, που θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Ευρώπης της (προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Πορτογαλίας Ανα Πάουλα Ζακαρίας είπε κι αυτή ότι, παρότι η εντολή που έλαβε η χώρα της για τις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο δεν περιλάμβανε το θέμα των τιμών των τεστ, «τα κράτη-μέλη έχουν συναίσθηση της σημασίας της κατάργησης ή της μείωσης του κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή