Τα νέα στοιχεία στην υπόθεση του γηροκομείου

Τα νέα στοιχεία στην υπόθεση του γηροκομείου

Στο μικροσκόπιο των Αρχών τα φάρμακα που λάμβαναν οι τρόφιμοι που απεβίωσαν, ενώ από τη δομή μιλούν για συκοφαντίες

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα αρχεία των τροφίμων του ιδιωτικού γηροκομείου των Χανίων και στις συνταγογραφήσεις που είχαν γίνει για τον καθένα, ώστε να εξεταστεί το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβαναν, έχει επικεντρωθεί αυτό το διάστημα η αστυνομική έρευνα στην Κρήτη. Τις τελευταίες ημέρες έχουν δημοσιοποιηθεί καταγγελίες πρώην εργαζομένων και συγγενών για πλημμελή φροντίδα και κακομεταχείριση ηλικιωμένων, ενώ από την πλευρά της δομής γίνεται λόγος για συκοφαντίες και «καταγγελίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο Δημήτρης Μαυρακάκης είναι ένας από τους πρώτους πρώην υπαλλήλους της δομής που κατήγγειλε πλημμελή φροντίδα των τροφίμων στις αστυνομικές αρχές και το τελευταίο διάστημα μιλάει δημόσια για τις συνθήκες που συνάντησε ο ίδιος κατά την εργασία του εκεί. Ηταν βοηθός νοσηλευτή στη μονάδα από τον Απρίλιο του 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Υποστηρίζει ότι σταδιακά, όταν αναλάμβανε και το μπάνιο των ηλικιωμένων, διαπίστωσε ελλείψεις και προβλήματα. Ισχυρίζεται ότι δεν επαρκούσε ο παρεχόμενος εξοπλισμός και ότι ο ίδιος είχε χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο ξυραφάκι για πάνω από ένα άτομο, καθώς και την ίδια πετσέτα για πέντε τροφίμους, ενώ κάνει λόγο και για ελλιπή σίτιση των ηλικιωμένων και για χρήση πετσετών αντί για πάνες. «Επειδή ήταν ένα άτομο στη βραδινή βάρδια, μας έβαζαν να δένουμε στα κρεβάτια όσους ήταν με άνοια», λέει στην «Κ».

Σε μία από τις βάρδιές του λέει ότι άκουσε ένα γδούπο και βρήκε μία τρόφιμο πεσμένη από το κρεβάτι στο πάτωμα. Λέει ότι η γυναίκα είχε χτυπήσει στο κεφάλι και υποστηρίζει ότι δεν είδε να της παρέχεται ιατρική φροντίδα. Λίγες ημέρες αργότερα η ηλικιωμένη απεβίωσε. Η κατάθεσή του για αυτό το περιστατικό φαίνεται πως οδήγησε στις 22 Απριλίου 2021 στην εκταφή της σορού μιας τροφίμου του γηροκομείου. Ο γιος της, Μανώλης Χουρδάκης, μιλώντας στην «Κ» είχε πει ότι, βάσει της ενημέρωσης του οίκου ευγηρίας, η μητέρα του είχε ουρολοίμωξη, η οποία του έλεγαν πως αντιμετωπιζόταν καλά. Ωσπου στις 23 Μαΐου 2020 τον ειδοποίησαν ότι η μητέρα του πέθανε. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Χανίων επικοινώνησαν για πρώτη φορά μαζί του πριν από μερικές εβδομάδες, σχεδόν ένα χρόνο μετά την κηδεία, λέγοντας ότι υπήρχε επώνυμη καταγγελία για τον τρόπο με τον οποίο πέθανε η μητέρα του.

Ιατροδικαστές, καθώς και τεχνικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών, της οικογένειας της θανούσης και του οίκου ευγηρίας, εξέτασαν τη σορό μετά την εκταφή. Μακροσκοπικά, σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να διαπιστώθηκε κάποιο στοιχείο. Η ιατροδικαστική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς αναμένονται και τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία ενδέχεται να δώσουν πιο πλήρη εικόνα για τις συνθήκες του θανάτου. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων έχει ζητήσει από τα ληξιαρχεία της Κρήτης να προσκομίσουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου για τροφίμους που πέθαναν εντός της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων από την 1η Ιανουαρίου του 2020 κι έπειτα. Το ληξιαρχείο των Χανίων έχει παραδώσει στοιχεία για τους θανάτους 24 φιλοξενουμένων κατά το τελευταίο έτος, για τους οποίους ως κοινή αιτία αναφέρεται η ανακοπή καρδιάς. Από τις αρχές ερευνώνται δεκάδες ακόμη θάνατοι τροφίμων του γηροκομείου (συνολικά άνω των 60) που σημειώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο κόρη ηλικωμένου υπέβαλε κατά της δομής έγκληση για πλημμεληματική έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη μετά τον θάνατο του πατέρα της. Μιλώντας στην «Κ» τις προηγούμενες ημέρες είχε πει πόσο πολύ είχε επιβαρυνθεί η υγεία του από την παραμονή του στη μονάδα. Ενώ ήταν περιπατητικός κατά την εισαγωγή του στη δομή, όταν τον είδε ξανά «ήταν δεμένος σε καρέκλα, με ελάχιστη επαφή με το περιβάλλον».

Σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα, η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας έχει υποστηρίξει ότι οι καταγγελίες των πρώην υπαλλήλων δεν είναι αξιόπιστες, ότι ως ανειδίκευτοι βοηθοί νοσηλευτή έκαναν μόνο μπάνιο και πρόσεχαν τους ηλικιωμένους. Εχει δηλώσει ακόμη ότι πρόκειται περί συκοφαντιών και πλεκτάνης, που στόχο έχουν τον διασυρμό της δομής.

Την περασμένη Τετάρτη οι δικηγόροι του γηροκομείου, Ιωάννης Σφακιωτάκης και Νίκος Ρουσσόπουλος, επισκέφθηκαν την αντιεισαγγελέα εφετών Κρήτης, στην οποία εξέφρασαν το αίτημα ακρόασης και της δικής τους πλευράς. Μετά τη συνάντηση μίλησαν για «πλημμυρίδα συκοφαντιών και αβάσιμων καταγγελιών», επισήμαναν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κληθεί από την Ασφάλεια Χανίων μάρτυρες της δομής και ότι δεν έχουν ζητηθεί ακόμη εξηγήσεις από τους φερόμενους ως υπόπτους, την ιδιοκτησία και τον γιατρό της μονάδας. Ζήτησαν επίσης να καταθέσουν και κρατικοί λειτουργοί οι οποίοι στο παρελθόν είχαν ελέγξει τη μονάδα. «Θέλουμε να εισφέρουμε στοιχεία, έχουμε προτείνει πάνω από 50 μάρτυρες για να εξεταστούν, εργαζομένους και συγγενείς ανθρώπων οι οποίοι είχαν φιλοξενηθεί στη μονάδα, και η λίστα αυτή μεγαλώνει», λέει στην «Κ» ο κ. Σφακιωτάκης.

Πριν από μία εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων καταγγελιών στα ΜΜΕ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας διαβίβασε τα σχετικά δημοσιεύματα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή ζητώντας του να εποπτεύσει το ανακριτικό έργο.

Το πρωί της 22ας Μαρτίου η αστυνομία είχε ερευνήσει τις εγκαταστάσεις της δομής. Ο κ. Σφακιωτάκης αναφέρει ότι σε εκείνο τον αιφνιδιαστικό έλεγχο συμμετείχαν 25 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο ιατροδικαστές, εισαγγελέας και υγειονομικοί. Λέει ότι έγινε και σωματική έρευνα των τροφίμων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κακώσεις και υποστηρίζει ότι εάν υπήρχε κάποιο εύρημα θα είχαν κληθεί σε ανάκριση οι υπεύθυνοι της μονάδας. Οπως έχει δηλώσει σε τοπικά ηλεκτρονικά μέσα της Κρήτης και η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας, φωτογραφήθηκαν τόσο οι χώροι όσο και οι ηλικιωμένοι και οι αστυνομικοί κατά την έφοδό τους κατάσχεσαν το αρχείο των τροφίμων για περαιτέρω έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή