ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Σπριντ» για εμβολιασμούς και πιστοποιητικό

«Σπριντ» για εμβολιασμούς και πιστοποιητικό

Σήμα επιτάχυνσης των εμβολιασμών και σαφή αχτίδα αισιοδοξίας μετά από 14 μήνες με την πανδημία να πλανάται πάνω από τη χώρα, αποτελεί η μαζική συμμετοχή των νεότερων ηλικιών στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Μετά τους 30άρηδες, αλλά και την πρώτη ομάδα των 40άρηδων (40-44) σειρά παίρνουν από το Μεγάλο Σάββατο οι πολίτες 45-49 ετών, με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να λάβει δόσεις και από τα τέσσερα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα τον Μάιο στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 70.000 πολίτες 40-44 ετών. Εξ αυτών, έχουν ήδη εμβολιαστεί 19.000 και 3.780 άτομα αντίστοιχα.

Η είσοδος των νέων ηλικιακών ομάδων έχει φέρει νέα καθημερινή ρεκόρ, όπως τη Μεγάλη Πέμπτη, που έγιναν πάνω από 66.000 εμβολιασμοί.

Με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, όλες τις υπόλοιπες ημέρες τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ όπως έχει διαμηνυθεί από την κυβέρνηση, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν νέες εμβολιαστικές γραμμές και επιπλέον κέντρα

Σχετικό μήνυμα, άλλωστε, έστειλε και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του, τη Μεγάλη Παρασκευή στο εμβολιαστικό κέντρο της Ραφήνας. «Χαιρόμαστε γιατί η νεολαία δείχνει τον δρόμο, γιατί μόνο έτσι θα τελειώσουμε, όταν εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τους πολίτες που περίμεναν στο χώρο αναμονής. «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που κάνουμε γρηγορότερα» προσέθεσε.

Ένας μήνας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο και για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η οποία στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου. 

Σύμφωνα με όσα διαμηνήθηκαν από τις Βρυξέλλες τη Μεγάλη Παρασκευή, η Ε.Ε. θα επιδοθεί σε ένα «σπριντ» έως την 1η Ιουνίου, προκειμένου να είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη που θα συνδέει τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού των κρατών-μελών.

από τις 7 Μαΐου θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα δοκιμών της διεπαφής των εθνικών συστημάτων με την ευρωπαϊκή πύλη, με τη συμμετοχή των τεχνικών συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SAP και T-Systems) και αρμόδιων αξιωματούχων των κρατών-μελών. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 20 χώρες που έχουν δηλώσει έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρώτο κύμα δοκιμών, το οποίο θα ξεκινήσει στις 10 Μαΐου.

Το δεύτερο κύμα των δοκιμών θα λάβει χώρα μεταξύ 1-15 Ιουνίου, με σκοπό το σύστημα του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού να είναι πλήρως έτοιμο τεχνικά ώστε να λειτουργήσει στην Ε.Ε. και τις τρεις χώρες του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν) από τις 30 Ιουνίου. Κοινοτικός αξιωματούχος μίλησε για ένα ασφαλές σύστημα που σέβεται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς στη διαδικασία επαλήθευσης της αυθεντικότητας των πιστοποιητικών «δεν γίνεται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων». Οι εθνικές αρχές θα λανσάρουν μία ειδική εφαρμογή (wallet app) στην οποία θα αποθηκεύουν οι πολίτες τα πιστοποιητικά τους. Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα εκτύπωσης των πιστοποιητικών για όσους προτιμούν να τα έχουν σε έγγραφη μορφή.

Η Επιτροπή, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με χώρες εκτός Ένωσης για να επεκταθεί η διαλειτουργικότητα του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού με τα πιστοποιητικά των χωρών αυτών – κάτι το οποίο «από τεχνικής άποψης είναι εύκολο, αλλά απαιτεί νομική απόφαση περί επάρκειας [adequacy]».

Η Επιτροπή θα επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της παράλληλης νομοθετικής διαδικασίας για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, να υιοθετήσουν κοινά κριτήρια για τη διάρκεια εγκυρότητας του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού ανάρρωσης, αλλά και για τα τεστ που θα επιτρέπουν τη μετακίνηση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει. Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, τα κράτη-μέλη διατηρούν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν από τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τα θέματα αυτά.