Με μέτρα και περιορισμούς το πασχαλινό τραπέζι

Με μέτρα και περιορισμούς το πασχαλινό τραπέζι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παρέα μόνο άλλης μιας οικογένειας, στο κατά προτίμηση υπαίθριο γιορτινό τραπέζι, θα περάσουμε το Πάσχα, που για άλλη μία χρονιά λόγω της πανδημίας θα είναι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε.

Διαβάστε ακόμη: «Χριστός Ανέστη» με κατάνυξη και ελπίδα

Το πασχαλινό τραπέζι θα γίνει με τη συμμετοχή δύο μόνο οικογενειών της ίδιας «κοινωνικής φούσκας». Σύμμαχοι είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που θα επιτρέψουν το τραπέζι να στηθεί σε υπαίθριο χώρο, αλλά και η εύκολη πρόσβαση στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, με τις αρχές να προτρέπουν τη διενέργειά τους από όσους θα συμμετάσχουν στο φετινό πασχαλινό τραπέζι.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό «6», ενώ σημειώνεται πως μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 22:00 μέχρι τις 5:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει στις 23:00.

Τι προτείνουν οι ειδικοί 

Ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζει στην «Κ» πως «θα πρέπει να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, να αποφύγουμε να χαιρετήσουμε όλο τον κόσμο που γνωρίζουμε». 

«Ασκήσεις αυτοσυγκράτησης» θα πρέπει να κάνουμε ενόψει του φετινού γιορτινού τραπεζιού της Κυριακής του Πάσχα, το οποίο, εάν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις των ειδικών, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μετατραπεί σε γεγονός «υπερμετάδοσης» του ιού. «Γενικά οι κοινωνικές συναθροίσεις, όπου δεν αποτελεί κανόνα η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, έχουν υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας. Ειδικά όταν αφορά την ανάμειξη πολλών οικογενειών και γενικά ατόμων που δεν είναι στην ίδια “κοινωνική φούσκα”, οι πιθανότητες αυξάνουν», επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης.

Οπως σημειώνει ο καθηγητής, «τα Χριστούγεννα υπήρξε σε λογικό ποσοστό η τήρηση των συστάσεων, να μην αναμειχθούν πολλά νοικοκυριά και να μη συμμετέχουν περισσότερα άτομα από τα προτεινόμενα στις συγκεντρώσεις. Το θετικό στη γιορτή του Πάσχα είναι ότι όλες οι συναθροίσεις μπορούν να γίνουν σε ανοικτό χώρο ή με ανοικτά παράθυρα, αφού το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή