Το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου: Εμβολιαστικό γκάζι, σταδιακό άνοιγμα

Το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου: Εμβολιαστικό γκάζι, σταδιακό άνοιγμα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνας ορόσημο για την διαχείριση της πανδημίας στην χώρα αποτελεί ο Μάιος, καθώς ενώ εξελίσσεται το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, τρέχει παράλληλα ο σχεδιασμός για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Ο εμβολιασμός είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της επιστροφής στην κανονικότητα.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.136.791 εμβολιασμοί.

Την 1η δόση έχουν κάνει τουλάχιστον 2.191.460 πολίτες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουμε στο ορόσημο του 1 εκατομμυρίου πολιτών που τους έχουν χορηγηθεί και οι δόσεις των εμβολίων.

Το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου: Εμβολιαστικό γκάζι, σταδιακό άνοιγμα-1

Ποιοι παίρνουν σειρά

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα, καθώς μετά την ανάπαυλα την Κυριακή του Πάσχα, από την Δευτέρα άρχισε και πάλι το εμβολιαστικό πρόγραμμα.  

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Αναμένεται δε και η έναρξη της τρίτης φάσης της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν έως και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον Μάιο και έως 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον Ιούνιο.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες:

  • Από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
  • Από την Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
  • Από την Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.
Το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου: Εμβολιαστικό γκάζι, σταδιακό άνοιγμα-2

Lockdown: Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα για την χαλάρωση των μέτρων θα γίνει με τα σχολεία.

  • Από την επόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, με βασικό εργαλείο τα self-tests.
  • Το Σάββατο 15 Μαΐου θα γίνει η πρεμιέρα του τουρισμού που θα λειτουργήσει με αυστηρές προδιαγραφές τόσο για τους εμβολιασμένους επισκέπτες, όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με διαγνωστικά τεστ.
  • Την ίδια ημέρα θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό, ενώ την ίδια ημέρα, ενδέχεται να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.
  • Στις 15 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες.
Το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου: Εμβολιαστικό γκάζι, σταδιακό άνοιγμα-3

Εστίαση

Ως ορόσημο κρίνεται η Δευτέρα του Πάσχα, καθώς μετά από «λουκέτο» έξι μηνών, η εστίαση επέστρεψε- με όρους, όρια και προϋποθέσεις.

Τα καταστήματα είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν μόνο στους εξωτερικούς χώρους, ως εκ τούτου υπολογίζεται ότι παρέμειναν κλειστές περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς δεν διαθέτουν σχετικούς χώρους είτε δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επανεκκίνηση τους. [Διαβάστε]

Διαβάστε:

• Οδηγός: Τα επτά βήματα επανεκκίνησης του Μαΐου

• Εστίαση χωρίς μουσική: Αυτή είναι η εξήγηση

Το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου: Εμβολιαστικό γκάζι, σταδιακό άνοιγμα-4

Κρούσματα

Σε 2.146 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 48ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 134 θάνατοι. Παράλληλα, σε 797 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διεξήχθησαν 23.837 τεστ και η θετικότητα τους ανήλθε στο 9%. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή