Σύψας: Από Σεπτέμβριο κανονικότητα χωρίς μάσκες

Σύψας: Από Σεπτέμβριο κανονικότητα χωρίς μάσκες

Οριστικό τέλος του ιού το 2022

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν όλα πάνε καλά, από το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου θα υπάρξει μια καλή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.

Για τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι «χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός», γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν «μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν».

Ανέφερε ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το καλοκαίρι, θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδενικά κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων.

Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και εφέτος, καθώς «η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία».

«Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», τόνισε.

Χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.

«Είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων γύρω στο Δεκέμβριο», είπε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι το χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022. «Το καλοκαίρι του ’22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη».

Πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία, πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, σημειώνοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή