Στην Καλαμάτα σκάφος με 170 μετανάστες

Στην Καλαμάτα σκάφος με 170 μετανάστες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα πλοία, ιστιοπλοϊκά και θαλαμηγοί, φορτωμένα με μετανάστες έχουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο αποπλεύσει από τις ακτές της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Τα επτά από αυτά εντοπίστηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή και τα υπόλοιπα τρία από το ελληνικό Λιμενικό. 

Το πιο πρόσφατο από αυτά εντοπίστηκε απογευματινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα στη θαλάσσια περιοχή 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρο. Είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Τουρκίας (πιθανόν από Αττάλεια ή Μαρμαρίδα) και σε αυτό επέβαιναν 170 μετανάστες. Ενώ έπλεε εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, το σκάφος παρουσίασε μηχανική βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο. Ορισμένοι από τους επιβάτες ενημέρωσαν για το στίγμα τους μέλη διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες με τη σειρά τους δημοσιοποίησαν την υπόθεση στο Διαδίκτυο καλώντας σε βοήθεια. Επιπλέον, επιβάτες ειδοποίησαν τηλεφωνικά και το «Ολυμπία Radio». Αρχικά έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους από παραπλέον πλοίο, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι επιβάτες του πλοίου εξέφρασαν την επιθυμία να μεταφερθούν στην Ιταλία αντί της Ελλάδας. 

Τελικά, η ρυμούλκησή του στο λιμάνι της Καλαμάτας έγινε από το μήκους 60 μέτρων πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού με κωδικό «060». Η θαλαμηγός κατέπλευσε με ασφάλεια βραδινές ώρες χθες. Εφερε τουρκική σημαία και έχει επωνυμία «White Angel». 

Οι λεπτομέρειες του δρομολογίου, όπως και περισσότερα στοιχεία για τους επιβαίνοντες στη θαλαμηγό, αναμένεται να γίνουν γνωστές το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο προανάκρισης που διενεργεί η λιμενική αρχή Καλαμάτας. 

Το φαινόμενο μετανάστες να προσπαθούν να ταξιδέψουν από την Τουρκία απευθείας στην Ιταλία διασχίζοντας το Αιγαίο, είτε νότια της Πελοποννήσου είτε νότια της Κρήτης, είχε παρουσιάσει έξαρση στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, όταν σε διάστημα μερικών εβδομάδων 33 σκάφη είχαν καταφέρει να διασχίσουν το Αιγαίο και να φθάσουν στη γειτονική Ιταλία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή