Έγκαιρη ειδοποίηση για σεισμό σε χρήστες Android

Έγκαιρη ειδοποίηση για σεισμό σε χρήστες Android

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από χίλιοι σεισμοί –ο αριθμός μπορεί να φτάσει και τις δύο χιλιάδες– καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας εκλύεται σχεδόν η μισή σεισμική ενέργεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κοινώς, δεν υπάρχει μέρα που να μην καταγράφεται κάποιος σεισμός στον ελλαδικό χώρο, που χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. Η έγκαιρη ειδοποίηση, σύμφωνα με έρευνες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή τουλάχιστον του 50% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο στους πολίτες ώστε να προφυλαχθούν και να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Πώς λειτουργεί

Η υπηρεσία Android Earthquake Alerts της Google, που εδώ και λίγες ημέρες είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, παρέχει έγκαιρη αυτόματη ειδοποίηση στους χρήστες έξυπνων κινητών με λειτουργικό Android κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στην περιοχή τους. Οι έγκαιρες ειδοποιήσεις χρησιμοποιούν τα επιταχυνσιόμετρα των έξυπνων κινητών Android, ώστε να εντοπίζουν σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού.

Εάν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία «αντιλαμβάνεται» ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στον διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με υπόδειξη της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση. Στη συνέχεια, ο διακομιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά κινητά, ώστε να εντοπίσει τον σεισμό, το μέγεθός του και την ακριβή τοποθεσία του. Μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση των πληροφοριών, αποστέλλεται η σχετική αυτόματη ειδοποίηση στα έξυπνα κινητά των κατοίκων της περιοχής που πλήττεται από σεισμό.

Αν κάποιος δεν επιθυμεί να λαμβάνει αυτές τις ειδοποιήσεις, μπορεί να απενεργοποιήσει την υπηρεσία από τη συσκευή του.

Η υπηρεσία Android Earthquake Alerts Systems της Google εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2020 στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ και το σύστημα ShakeAlert®, με στόχο χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες των έξυπνων κινητών να αντιλαμβάνεται σεισμούς σε όλο τον πλανήτη και να παρέχει στους χρήστες έγκαιρη ειδοποίηση. Σύντομα επεκτάθηκε στην πολιτεία του Ορεγκον. Το σύστημα παρέχει σχεδόν στιγμιαία ενημέρωση και στο Google Search για τις σεισμικές δονήσεις, αν κάποιος χρήστης αναζητήσει «earthquake near me»/ «σεισμός κοντά μου». 

Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία επεκτείνεται η υπηρεσία, η οποία ταυτόχρονα διατέθηκε και στη Νέα Ζηλανδία – μέσα στον Μάιο θα επεκταθεί και στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή