Κερδίζει έδαφος το μεταπτυχιακό στην Ελλάδα

Κερδίζει έδαφος το μεταπτυχιακό στην Ελλάδα

κερδίζει-έδαφος-το-μεταπτυχιακό-στην-561351661

Αλλαγές καταγράφονται στις τάσεις για τις σπουδές των Ελλήνων πτυχιούχων οικονομικών στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Παρατηρείται πτώση του ενδιαφέροντος για φυγή για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, κάτι που συνδέεται τόσο με το κλίμα εσωστρέφειας που δημιουργεί η πανδημία όσο και με την ανάπτυξη των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταπτυχιακή εκπαίδευση του ΟΠΑ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης και παγκοσμίως. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΑ, από όσους πτυχιούχους του συνέχισαν για μεταπτυχιακά, ο ένας στους τρεις (36,8%) επέλεξε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Εξ αυτών, οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν σε βρετανικά ΑΕΙ (36,4%) και ακολούθησαν τα ολλανδικά (21,5%). Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος, Δημήτρης Μπουραντώνης, το ποσοστό όσων προτίμησαν βρετανικά ΑΕΙ είναι μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν, ενώ βελτιωμένη είναι η θέση της Ολλανδίας. Αυτό εξηγείται και από τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις επιπτώσεις του Brexit στα δίδακτρα και στις παροχές που θα έχουν οι ξένοι φοιτητές (έστω κι αν το πλαίσιο έχει ξεκαθαριστεί εκ μέρους της Βρετανίας).

Κερδίζει έδαφος το μεταπτυχιακό στην Ελλάδα-1

Σύμφωνα με μελέτη επαγγελματικής αποκατάστασης αποφοίτων του ΟΠΑ –μετείχαν 3.334 απόφοιτοι από το 2018 έως και το 2020, τα ποσοστά απασχόλησης των αποφοίτων από όλα τα τμήματα παρουσιάζονται ιδιαίτερα υψηλά, με το ποσοστό στο σύνολο του πανεπιστημίου να ανέρχεται σε 70%, παρότι διανύουμε μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλο τον πλανήτη. Από το 30% που δεν εργάζεται, ένα μεγάλο ποσοστό συνεχίζει τις σπουδές του ή υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του. Η πλειονότητα (91,56%) εργάζεται στην Ελλάδα και το 8,44% στο εξωτερικό. Το 46,1% είχε βρει συναφή εργασία έξι μήνες μετά, ενώ συνολικά το 61% είχε βρει εργασία. Μόνο το 7,6% δεν είχε βρει εργασία, αν και αναζητούσε. Το 87% όσων εργάζονται αυτή τη στιγμή είναι σε full time εργασιακή σχέση, ενώ το 6% έχει δική του επιχείρηση. Οι μισοί (51,3%) βρήκαν δουλειά ή είχαν πρόταση συνεργασίας από την εταιρεία όπου έκαναν την πρακτική τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή